NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z kurczakiem, pieczarkami i brokułami



Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego 
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 250 g małych pieczarek
  • 250 g brokułów
  • 1 mała cebula
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 60 g startego sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa
  • oliwa z oliwek  

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Brokuł podzielić na małe różyczki, ugotować na pół twardo.
  2. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę 1*1 cm. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki; cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią wszystkie przygotowane składniki, dodać przyprawę do gyrosa.
  3.  Smażyć do momentu aż pieczarki zbrązowieją, następie zmniejszyć gaz i dusić na wolnym ogniu aż do wydzielenia się soku. Powoli mieszając, wlać śmietankę oraz dodać brokuły. Po chwili dołożyć 50 g startego sera żółtego. Poczekać aż wszystko ładnie zgęstnieje, zestawić z ognia.
  4. Ciasto francuskie rozwałkować na ok. 0,5 cm grubości. Szklanką lub foremką wykroić z niego okrągłe krążki. Przełożyć je do babeczek, napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Wierzch posypać pozostalym serem żółtym. Babeczki piec ok. 30 min, aż ciasto nabierze pięknego złocistego koloru.
czwartek, 01 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy