NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Charlotte Royale z kremem bawarskim

„Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, który ma wiele różnych odmian. Klasyczny deser Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Tajemnicą tego deseru jest elastyczny biszkopt, który łatwo zwinąć w roladę. Historycy twierdzą, że to słodkie danie wzięło swoją nazwę od królowej Charlotte (1744-1818), żony Jerzego III – króla Wielkiej Brytanii”

 

 Składniki:

Rolada biszkoptowa:

  • 5 jajek
  • 125 g mąki
  • 125 g cukru
  • 200 g dżemu truskawkowego

Krem bawarski:

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 5 łyżek żelatyny

 

Wykonanie:

Rolada biszkoptowa:

  1. Rozgrzać piekarnik do 225oC. Przygotować blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę.
  3. Ubić pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodawać pianę, delikatnie mieszając.
  4. Natychmiast wylać ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzić równomiernie ciasto łopatką, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.
  5. Po wyjęciu przeciąć ciasto na dwie części. Posmarować oba płaty dżemem truskawkowym i zwinąć w roladę. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  6. Po wyjęciu z lodówki, roladę pokroić w plastry grubości około 7 mm.
  7. Formę lub okrągłą salaterkę wyłożyć kawałkami rolady biszkoptowej. Ja użyłam okrągłej salaterki o średnicy 20 cm i głębokości 10 cm.  

Krem bawarski:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, powoli wlewać do żółtek gorące mleko.
  4. Przelać całość do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Krem nie może się zagotować.
  5. Dodać wcześniej przygotowaną żelatynę. Masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Śmietankę ubić na sztywno.
  7. Gdy krem zacznie się ścinać, wymieszać go delikatnie z ubitą śmietanką.
  8. Krem wlać do wyłożonej plasterkami rolady misy i schładzać w lodówce przez minimum 2 godziny.
  9. Środek wyłożonej kawałkami rolady biszkoptowej formy napełnić kremem, wierzch wyrównać, ułożyć również plastry rolady.
  10. Odstawić deser do lodówki, aż masa całkowicie stężeje na około 3-4 godziny.  

piątek, 23 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/25 14:35:38
ciasto wygląda nieziemsko!
-
2010/07/26 18:04:35
Prezentuje się świetnie! Mysle,ze to idealne ciasto na uroczystość, super wygląda!
-
2010/07/26 18:24:33
Kulinarne cudo - tylko pozazdrościć:)
-
2010/07/27 19:43:45
Cudo!Wyszło Ci wspaniale!