NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Charlotte Russe z kremem czekoladowym

„Charlotte Russe jest deserem wynalezionym przez francuskiego szefa kuchni Marie Antoine Careme w XVIII wieku, który nazwał go tak na cześć swojego rosyjskiego pracodawcy cara Aleksandra I. Jest to deser, którego forma wyłożona jest biszkoptami, a wypełniony jest kremem. Podaje się go na zimno” 

Charlotte Russe

Składniki:

  • 180 g podłużnych biszkoptów tj. ok. 14 sztuk
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 g serka typu „Almette”
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g truskawek

Wykonanie:

  1. Wyłożyć pergaminem tortownicę o średnicy 15 cm.
  2. Ustawić biszkopty pionowo wokół ścianek tortownicy.
  3. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
  4. Zagotować w rondelku 200 ml śmietanki, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna naczynia. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną na drobne kawałeczki mleczną czekoladę oraz namoczoną żelatynę i rozpuścić.
  5. Całkowicie wystudzić. Dodać twarożek i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy. Przyciąć odpowiednio biszkopty, aby nie wystawały nad masę. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  6. Aby przybrać deser, należy rozpuścić czekoladę deserową z 4 łyżkami śmietany kremówki i polać nią ciasto. Wykończyć truskawkami.

wtorek, 27 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/27 18:55:03
Jaki dostojny i pyszny deser, aż sama jestem ciekawa smaku :)

Pozdrawiam :)
-
2010/07/28 18:54:12
Boski deser i cudne zdjęcia!!!:)))