Blog > Komentarze do wpisu
Dwupoziomowy torcik serowo-czekoladowy

Składniki:
Biszkopt:
- 110 g margaryny
- 100 g drobnego mielonego cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- amaretto do nasączenia
Masa biała:
- 300 ml śmietany kremówki
- 300 g połamanej na cząstki białej czekolady
- 300 g twarożku o gładkiej konsystencji
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa ciemna:
- 200 g twarożku o gładkiej konsystencji
- 200 g połamanej na cząstki ciemnej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
- 100 g twarożku o gładkiej konsystencji
- 50 g białej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady
- motylki czekoladowe lub inne czekoladowe dekoracje

Wykonanie:
Biszkopt
- Rozgrzać piekarnik do 160oC.
- Miękką margarynę ubijać z cukrem i esencją waniliową, aż masa stanie się puszysta. Dodać jajka.
- Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i dodawać do masy, cały czas mieszając. Kontynuować mieszanie aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wlać masę do formy o średnicy około 21 cm i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
- Biszkopta nasączyć amaretto.
Masa biała:
- W rondelku zagotować śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna naczynia.
- Lekko przestudzić, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić.
- Żelatynę rozpuścić i zagotować w 2-3 łyżkach wody i powoli, cały czas mieszając dodawać do rozpuszczonej czekolady.
- Na końcu dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
- Wylać masę na ciasto i na dwie godziny wstawić do lodówki.
Masa ciemna:
- Postępować analogicznie jak w przypadku przygotowywania masy białej.
- Wylać masę do formy o średnicy około 16 cm i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja:
- Wyjąć biszkopt z białą masą z foremki i przełożyć na paterę.
- Wyjąć ciemną masę z foremki i ułożyć na środku ciasta z biszkoptem.
- Przygotować dwie masy: w jednym rondelku rozpuścić białą czekoladę, a w drugim ciemną. Dodać do każdego rondelka po 50 g twarożku.
- Przełożyć masy do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wyciskać je naprzemiennie na tort w miejscu gdzie stykają się obie masy.
Wierzch przydekorować czekoladowymi motylkami lub innymi gotowymi dekoracjami.


niedziela, 04 lipca 2010, baaaraneeek