NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Dwupoziomowy torcik serowo-czekoladowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 110 g margaryny
  • 100 g drobnego mielonego cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • amaretto do nasączenia

Masa biała:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g połamanej na cząstki białej czekolady
  • 300 g twarożku o gładkiej konsystencji
  • 3 łyżeczki żelatyny

Masa ciemna:

  • 200 g twarożku o gładkiej konsystencji
  • 200 g połamanej na cząstki ciemnej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:

  • 100 g twarożku o gładkiej konsystencji
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g ciemnej czekolady
  • motylki czekoladowe lub inne czekoladowe dekoracje 

Wykonanie:

Biszkopt

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Miękką margarynę ubijać z cukrem i esencją waniliową, aż masa stanie się puszysta. Dodać jajka.
  3. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i dodawać do masy, cały czas mieszając. Kontynuować mieszanie aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wlać masę do formy o średnicy około 21 cm i piec około 25 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
  6. Biszkopta nasączyć amaretto.

Masa biała:

  1. W rondelku zagotować śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna naczynia.
  2. Lekko przestudzić, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  3. Zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić.
  4. Żelatynę rozpuścić i zagotować w 2-3 łyżkach wody i powoli, cały czas mieszając dodawać do rozpuszczonej czekolady.   
  5. Na końcu  dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
  6. Wylać masę na ciasto i na dwie godziny wstawić do lodówki.

Masa ciemna:

  1. Postępować analogicznie jak w przypadku przygotowywania masy białej.
  2. Wylać masę do formy o średnicy około 16 cm i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Dekoracja:

  1. Wyjąć biszkopt z białą masą z foremki i przełożyć na paterę.
  2. Wyjąć ciemną masę z foremki i ułożyć na środku ciasta z biszkoptem.
  3. Przygotować dwie masy: w jednym rondelku rozpuścić białą czekoladę, a w drugim ciemną. Dodać do każdego rondelka po 50 g twarożku.
  4. Przełożyć masy do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wyciskać je naprzemiennie na tort w miejscu gdzie stykają się obie masy.  

Wierzch przydekorować czekoladowymi motylkami lub innymi gotowymi dekoracjami.

niedziela, 04 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/23 22:37:43
przepięknie udekorowany, aż miło by było taki kawałeczek schrupać
-
2010/09/01 13:17:06
śliczny tort :)
-
2010/09/02 10:49:32
Co ty robisz na naszej uczelni:D zdecydowanie się marnujesz. Gdybym umiała piec, na pewno skorzystałabym z tych przepisów:D Pysznie wygląda
-
2013/03/01 01:19:51
Prześliczny ten tort. Ja też zaczęłam z dekoracjami. Zapraszam do mnie: ausschokolade.blogspot.de