NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Flaczki z kurczaka

„Co prawda zupa ta z flaczkami nie ma nic wspólnego, i nie wiem dlaczego przyjęło się ją tak nazywać, ale jest naprawdę pyszna i bardzo sycąca. O niewielu wyszukanych przysmakach da się powiedzieć tyle dobrego co o tej skromnej potrawie. Jest smaczna, pożywna, nietucząca, łatwa i tania. Podaje się ją ze świeżym pieczywem, przez co może stanowić potrawę jednodaniową. Możesz ją podać na zwykły obiad lub kolację, ale też jako gorące danie na uroczystym przyjęciu. Osobiście ją uwielbiam i jest moją ulubioną zupą”

Składniki:

  •  1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 450 g marchewki
  • 450 g cukinii / patisonów
  • 2 duże pory
  • 2 kostki bulionowe
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • maggi, vegeta, pieprz

Wykonanie:

  1. Kurczaka włożyć do dużego garnka i zalać wodą.
  2. Marchewkę pokroić w półplasterki, pora w półksiężyce, patisony w zapałkę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Dodać kostki bulionowe. Gotować pod przykryciem.
  3. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyciągnąć je z garnka i wystudzić. Następnie pokroić w kostkę. Tak przygotowane mięso przełożyć z powrotem do wywaru, doprawić maggi, vegetą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Przygotować zasmażkę – zmieszać mąkę z zimną wodą. Gdy zupa zacznie się gotować, wlać do niej zasmażkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić na małym ogniu aż do ponownego zagotowania.
  5. Podawać zupę ze świeżym pieczywem lub grzankami serowymi.

 

niedziela, 18 lipca 2010, baaaraneeek
Tagi: kurczak

Polecane wpisy