NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Fondue czekoladowe

Składniki:

  • 300 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 ml ulubionego  likieru np. o smaku Tiramisu
  • 3 łyżki whisky
  • owoce: mandarynki, banany, kiwi, brzoskwinie, maliny, winogrona

Wykonanie:

  1. Przygotować owoce. Mandarynki oczyścić, obrać ze skórki i podzielić. Banany oraz kiwi pokroić w plasterki. Brzoskwinie podzielić na cząstki. Maliny oraz winogrona opłukać. Wszystkie owoce przełożyć do miseczek.
  2. Połamać czekoladę na małe kawałki, włożyć do rondelka i dodać śmietanę.
  3. Powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i całkowicie połączy ze śmietaną.
  4. Zdjąć z ognia, dolać likier oraz whisky i wymieszać.
  5. Przelać do naczynia do fondue.
  6. Podawać z owocami, które zanurza się w sosie. Można je nabijać na widelczyki do fondue, drewniane szpikulce lub zwykłe widelce.
piątek, 02 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy