NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Jagodzinki

„Te kruche bułeczki, nadziewane jagodami oraz czekoladą, posypane cynamonową kruszonką są naprawdę pyszne. W związku z tym, że sezon jagodowy trwa sobie w najlepsze, a ja uwielbiam wszystko co związane jest właśnie z tymi owocami, postanowiłam zrobić jagodzianki. Zamiast cukru użyłam białej czekolady, a do kruszonki dodałam cynamon, co tworzy wyśmienity efekt smakowy. Najlepsze są jeszcze cieplutkie. Gwarantuję, że znikną zaraz po wyjęciu ich z piekarnika :)”

Składniki na 8 dużych jagodzianek:

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • duża szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 6 jajka
  • 250 g masła

Nadzienie:

  • 200 g jagód
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę. Utworzyć wgłębienie. Wbić jajka, dodać sól i cukier. Dodać rozpuszczone drożdże.
  3. Wyrabiać ciasto do momentu, aż nabierze zwartej konsystencji i będzie lekko odstawało od rąk.
  4. Dodać masło. Wyrabiać ciasto na nowo, aby było gładkie i lśniące, bez grudek.
  5. Posypać mąką, włożyć do naczynia. Przykryć ściereczką lub folią, pozostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  1. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, dodać jagody oraz mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.

Kruszonka:

  1. Masło roztopić.
  2. Wymieszać mąkę z cukrem oraz cynamonem, wlać gorące masło. Zagnieść wszystko razem.

Z ciasta formować małe kule. Rozgniatać je w dłoniach i nakładać ok. 1 łyżkę farszu do środka. Zlepiać ciasto formując bułeczki. Posmarować każdą z nich rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 220oC.

środa, 28 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/28 18:42:42
ta cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło.. :]
-
2010/07/28 19:01:06
O rany, ale naprodukowałaś pyszności przez ten jeden miesiąc:)
Pozdrawiam, pełna podziwu!
-
2010/07/28 20:15:55
mniam, można się poczęstować ;) pozdrawiam
-
2010/07/28 21:58:51
śliczne i bardzo urocze te Twoje jagodzianki:) mniam
-
2010/07/29 06:48:04
Ślicznie Ci się upiekły i do tego ta pyszna kruszonka oraz czekolada w środku ... mniam :)
-
2010/07/29 20:45:34
No Twoje też są wspaniałe, prawdziew małe pyszniutkie cudeńka :)
na pewno przepis wyprubuje:)
-
2010/08/02 18:05:50
Jak to możliwe, ze ja jeszcze ich nie widziałam ?:)
Wyglądają absolutnie pysznie!:)