NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Malinowa kostka

„Na gorące dni, w owocowym sezonie, proponuję pyszny deser malinowy, który podaje się na zimno. Jest to rozkoszne połączenie świeżych malin, czekolady oraz puszystego biszkoptu”

Składniki na 9 sztuk:

Ciasto:

  • 130 g mąki
  • 35 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiej margaryny
  • 170 g drobnego mielonego cukru
  • 3 duże jajka
  • kilka kropli esencji waniliowej

Krem:

  • 1 budyń malinowy
  • 400 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady o smaku malinowym

Dekoracja:

  • 400 g malin

Wykonanie:

Ciasto :

  1. Rozgrzać piekarniku do 160oC.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do makutry. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelać ciasto do wyłożonej wcześniej formy 24 * 24 cm i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 30 minut.

Krem: 

  1. Przyrządzić budyń według przepisy na opakowaniu z 400 ml mleka. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić.
  3. Utrzeć masło na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń oraz czekoladę. Mieszać aż masa będzie gładka i puszysta.

Dekoracja:

  1. Biszkopt wyjąć z formy. Przeciąć na pół. Posmarować masą zostawiając około 2 łyżki kremu na wierzch.
  2. Wierzch przesmarować cienko masą. Pociąć ciasto na 9 równych kawałków. Układać na każdym z nich świeże maliny. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny aż masa całkowicie stężeje.

 

czwartek, 15 lipca 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/17 00:01:24
Jejku jaka śliczna!:)
-
2010/11/03 10:28:52
Pychota... maliny i kakao :)