NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśnikowe kieszonki

„Jeśli znudziły Wam się tradycyjne naleśniki i chcecie spróbować czegoś nowego, to wypróbujcie ten przepis. Są naprawdę pyszne :)”

  

 Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie:

  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg brzoskwiń z puszki lub 0,7 kg świeżych brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka łyżek Nutelli

Wykonanie:

Ciasto naleśnikowe:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wylewać na nią ciasto i smażyć na złoto z obydwu stron
  3. Przełożyć ciasto na papier do pieczenia i zawinąć. Pozostawić naleśniki w papierze aż odwilgną. 

Nadzienie:

  1. Jabłka oraz brzoskwinie dokładnie oczyścić o obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  2. Przełożyć na patelnię, dodać cukier, smażyć ok. 15 minut aż owoce zmiękną.
  3. Naleśniki posmarować na środku cienką warstwą Nutelli, zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Na to położyć 2 łyżki nadzienia owocowego. Zawijać tak, aby utworzyły kształt kieszonki. Naleśniki można ewentualnie związać skórką z pomarańczy.

poniedziałek, 12 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Naleśniki meksykańskie

    „Naleśniki przyrządzone na sposób meksykański a więc jak nie trudno się domyśleć farsz składa się z mięsa mielonego, pomidorów, fasoli, czerwonej papryki

  • Naleśniki w sosie pomarańczowym

    „Naleśniki w sosie pomarańczowym, a więc crepes Suzette, to bardzo popularny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Ja postanowiłam go nieco urozmaicić

  • Naleśniki z pieczarkami

    „Naleśniki z farszem pieczarkowym przygotowanym z dodatkiem sera żółtego oraz mozzarelli. Po przygotowaniu naleśników można zapiec je w piekarniku z dodat

Komentarze
Gość: *, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/12 22:04:41
Wyglądają pysznie :)
-
2010/07/13 10:07:43
zgadzam się z poprzednim komentarzem, wyglądają znakomicie!:)

zapraszam do mojej wystawy dcoupage : sasanki.blox.pl :)