NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Panna cotta

 

Składniki na 4 porcje:

Panna cotta:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • esencja waniliowa

Sos truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Panna cotta:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  2. Śmietankę oraz pokruszoną czekoladę podgrzewać ciągle mieszając aż do momentu, gdy czekolada całkowicie się rozpuści
  3. Żelatynę podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać do śmietanki. Na koniec wlać kilka kropli esencji waniliowej.
  4. Odłożyć 5 łyżek masy, a resztę przelać do czterech foremek o pojemności 50 ml i schładzać w lodówce przez około 4 godziny. Foremki można wcześniej posmarować odrobiną stopionego masła, żeby łatwiej było wyciągnąć deser.

Sos truskawkowy:

  1. Zmiksować truskawki z cukrem waniliowym.
  2. Wylać sos na talerzyki.
  3. Kiedy panna cotta stężeje, wstawić foremki do ciepłej wody. Odwracać je do góry dnem na talerzyki z sosem truskawkowym.  
  4. Pozostałe 5 łyżek masy rozpuścić, a potem pozwolić jej ostygnąć. Ozdobić sos truskawkowy kroplami z pozostałej masy. Następnie za pomocą wykałaczki upodobnić je do serduszek.

 

piątek, 09 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy