NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierożki z tuńczykiem

Składniki na 16 sztuk:

  • 4 płaty ciasta filo 40*35 cm
  • 1 puszka tuńczyka
  • 160 g sera feta  
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszko
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
  2. Przygotować nadzienie. Tuńczyka rozdrobnić. Ser feta pokroić w bardzo drobną kosteczkę lub pokruszyć. Bazylię posiekać. Pomidory obrać, wykroić nasiona, pokroić w kosteczkę, dokładnie odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
  3. Roztopić masło. Ciasto filo pociąć na prostokąty. Każdy płat na 4 części, co daje nam każdą około 10*36 cm. Posmarować wszystkie płaty roztopionym masłem. Na początku każdego plastra nałożyć farsz i zwijać je tak, aby tworzył się trójkąt, aż do momentu, gdy skończy się ciasto.
  4. Wybić do miseczki jajko oddzielając białko od żółtka. Wierz trójkątów posmarować białkiem i posypać sezamem.
  5. Gotowe trójkąty przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
poniedziałek, 19 lipca 2010, baaaraneeek
Tagi: ciasto filo

Polecane wpisy

  • Paluszki grissini w szynce parmeńskiej

    „Niesamowicie szybka w przygotowaniu przekąska, którą możemy przyrządzić dosłownie w ostatniej chwili. Do jej przygotowania możemy użyć szynki parmeńskiej

  • Mini szarlotki z ciasta filo

    „Mini szarlotki z ciasta filo to doskonała propozycja dla łakomczuchów, którzy uwielbiają klasyczną szarlotkę, ale chcą czegoś innego. Są bardzo proste w

  • BABECZKI Z MUSEM ŁOSOSIOWYM

    "Babeczki przygotowane z ciasta filo z kremowym nadzieniem łososiowym. Idealne jako szybka przekąska lub wykwintna przystawka" Składniki na ok. 12 sztuk: 3 pla

  • Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem

    Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czo

  • Spanakopita

    Kulinarną zabawę "Czas na szpinak 5" rozpoczynam daniem z kuchni greckiej. Spanakopita to rodzaj placka z ciasta filo. Nadzienie w głównej mierze stanowi szpina

Komentarze
2015/06/25 13:08:40
Witam o pierogach z tuńczykiem to jeszcze nigdy nie słyszałem. Nawet w sumie nigdy bym sobie nie pomyślał, że można w ogóle wpaść, na taki pomysł. Kurcze ja to zawsze wchodzę, na jakiegoś kulinarnego bloga jak nie mam pomysłu, na obiad, czy śniadanie. Jednak ta potrawa jest jedną z najdziwniejszych, jakie w życiu widziałem.