NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Płonąca Alaska

„….czyli z serii jak smakują lody z piekarnika. Jeśli zastanawiacie się jak wyglądają lody po wyjęciu ich z piekarnika, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Może brzmi to troszeczkę dziwnie, ale gwarantuję, że zrobi na Was bardzo duże wrażenie. Bardzo prosty w wykonaniu, aczkolwiek jego wadą, a co dla niektórych może nawet zaletą jest to, iż musimy go skonsumować zaraz po wyjęciu z piekarnika”

Składniki:

Biszkopt:

  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g miękkiej margaryny
  • 100 g drobno mielonego cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 żółtka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Nadzienie i beza:

  • 100 ml ulubionych lodów
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 50 ml alkoholu min. 40%

Wykonanie:

Biszkopt

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelać masę do formy o średnicy ok. 21 cm i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 20 minut.
  4. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie:

  1. Na środku biszkoptu ułożyć kilka kulek lodów tworząc stożek.
  2. Włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.

Beza:

  1. W między czasie przygotować bezę. Ubić na sztywno pianę z  białek. Dodać esencję waniliową oraz cukier puder i dokładnie wymieszać.
  2. Wyjąć biszkopt z lodami z zamrażalnika. Wyłożyć pianę na lody tak, aby dokładnie je przykrywały.
  3. Wstawić cały deser do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec 20 minut. 
  4. Chwilę przed wyjęciem deseru z piekarnika wlać alkohol do rondelka i doprowadzić do wrzenia.
  5. Po wyjęciu deseru, wbić na wierzchu połowę skorupki z jajka. Wlać do niej przygotowany wcześniej alkohol i podpalić. Smacznego :)

środa, 07 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciastka w błyszczącej polewie czekoladowej

    Składniki na 9 szt.: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Mus czekoladow

  • Tiramisu w pucharkach

    Składniki na ok. 10-12 szt.: 2 paczki podłużnych biszkoptów 1,5 szklanki mocno zaparzonej kawy (espresso) ½ szklanki amaretto lub innego likieru 500 ml śmi

  • Banany w cieście

    „Szybki w przygotowaniu deser, do którego możemy właściwie użyć różnych owoców. Oprócz bananów mogą to być jeszcze np. jabłka lub gruszki. Tak przygotowan