NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik wiśniowo - czekoladowy

„Połączenie ciemnej czekolady i wiśni z puszystym serem tworzy niesamowity efekt smakowy. Sernik wygląda bardzo elegancko i jest wyborny w smaku. Najlepiej smakuje, gdy jest on lekko przestudzony, a spływające z góry wiśnie są jeszcze gorące”

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 5 g cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 800 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g cukru waniliowego
  • 200 g wydrylowanych wiśni*
  • 100 g czekolady deserowej

Wiśnie w żelu:

  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę przesiać, dodać kakao posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żółtko i odrobinę soli, szybko połączyć w ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i chłodzić przez 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21 cm.

Masa serowa:

  1. Twaróg zemleć co najmniej dwukrotnie.
  2. Zmielony twaróg połączyć z masłem, śmietanką oraz mąką ziemniaczaną.
  3. 4 żółtka utrzeć dodając 150 g cukru pudru oraz cukier waniliowy, na jednolitą pulchną masę.
  4. Partiami dodawać ser do żółtek, ciągle ucierając.
  5. Białka ubić, dodać 100 g cukru w celu utrwalenia. Połączyć z serem.
  6. Masę serową zmieszać z wiśniami i pokruszoną czekoladą.
  7. Otrzymaną masę serową wyłożyć na ciasto. Piec około godzinę w temperaturze 180oC. 

 

Wiśnie w żelu:

  1. Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Zagotować, ciągle mieszając gotować jeszcze przez około 5 minut. 
  2. Po wyjęciu sernika z piekarnika, odstawić go do całkowitego ostygnięcia. Wyłożyć na niego wiśnie w żelu. Podawać najlepiej, gdy wiśnie w żelu są jeszcze ciepłe. 

* Jeśli używacie wiśni zamrożonych, to trzeba je najpierw dokładnie odmrozić i odcisnąć sok.

poniedziałek, 26 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/26 18:02:59
Jaki piekny ten serniczek! I zestaw smaków bardzo mi się podoba!:))
Pozdrawiam.
-
2010/07/27 18:56:12
Sernik wygląda super !:) Wiśnie i czekolada moje ulubione połączenie ...