NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sorbet truskawkowy w lodowej miseczce

„W związku z tym, że sezon truskawkowy powoli dobiega końca, proponuję orzeźwiający sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, aczkolwiek dużo czasu pochłania pozostawienie go w zamrażarce. Warto więc zacząć przygotowywać ten lodowy deser około 5-6 godzin przed planowanym serwowaniem. Trzeba go spożyć tuż po podaniu, gdyż w tak wysokich temperaturach lodowe miseczki będą się szybko topiły”

Składniki:

Lodowe miseczki (4 sztuki):

  • 8 plasterków cytryny
  • 8 plasterków mandarynki
  • 8 miseczek o średnicy 12 cm
  • 8 miseczek o średnicy 10 cm

Sorbet:

  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki miodu
  • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • 10 łyżek Martini Rosso

Wykonanie:

Lodowe miseczki:

  1. Plasterki cytryn i mandarynek przeciąć na pół. Układać je naprzemiennie na brzegach większej miseczki.
  2. Do większej miseczki z owocami włożyć mniejszą miseczkę i wszystko dopełnić wodą. Wstawić do zamrażarki na około 5 godzin.
  3. Aby wyciągnąć lodowe miseczki, musimy je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie.

Sorbet:

  1. Zmiksować truskawki z miodem, sokiem z cytryny i Martini. Przełożyć puree do zamrażarki.
  2. Wyjąć po około 1,5 godziny i znowu zmiksować. Wstawić do zamrażarki. Czynność miksowania powtórzyć znowu po upływie godziny. Ponownie przełożyć do zamrażarki na około 2 godziny.  
  3. Gdy sorbet będzie już gotowy, przełożyć go do lodowych miseczek. Udekorować go świeżymi truskawkami i listkami mięty. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego :).

 

wtorek, 20 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy