NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z rybą

Składniki:

  • 150 g białej ryby np. mintaja, dorsza, pangi
  • 150 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 50 g startego sera żółtego
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz, vegeta
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Rybę pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki, pory w plasterki, cebulę w kosteczkę.  
  3. Rozgrzać oliwę na patelni. Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i smażyć aż do momentu, gdy zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wyłożyć 4 foremki o średnicy 10 cm ciastem francuskim. Wstawić je do rozgrzanego piekarnika na około 5 min.
  5. W między czasie przygotować sos jajeczny. Do miski wbić 2 jaja, dodać mleko, przyprawy oraz ser żółty i wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Wyjąć foremki z piekarnika. Przełożyć do nich farsz i zalać sosem jajecznym. Ponownie wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż tarty nabiorą ładnego, złocistego koloru.

sobota, 10 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy