NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello

„Połączenie leciutkich jak powietrze i słodkich jak miód blacików kokosowych z orzeźwiającymi jagodami i białą czekoladą daje wspaniały efekt. Torcik ten jest deserem na wyjątkowe okazje. Nie tylko wygląda atrakcyjnie, ale jest przy tym bardzo smaczny. Wprost rozpływa się w ustach!”

Składniki:

Blaty kokosowe:

  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 60 g wiórków kokosowych

Masa kremówkowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 2 kostki białej czekolady

Wykonanie:

Blaty kokosowe:

  1. W misce ubić pianę z białek, stopniowo wsypywać połowę cukru. Nie przerywać ubijania, aż piana będzie sztywna. Wsypać resztę cukru i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
  2. Na arkuszach pergaminu, uformować z masy 4 blaty o średnicy około 15 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150oC przez około 30 minut.

Masa kremówkowa:

  1. Kremówkę ubić na sztywno. Odłożyć 2 łyżki, do reszty dodać borówki. Wymieszać.
  2. Tak przygotowaną masą kremówkową przełożyć blaty bezowe. Wierzch udekorować bitą śmietaną i startą białą czekoladą.

sobota, 31 lipca 2010, baaaraneeek
Tagi: kokos owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/31 10:27:10
piękny torcik
jak chmurki
-
2010/08/01 09:37:32
Torcik wygląda R -E-W-E-L-A-C-Y-J-N-E :)
-
2010/08/03 10:26:12
Nie robiłam jeszcze rafaello z jagodami.

Wygląda bardzo smacznie :):):):)
-
2010/08/04 16:03:17
Torcik extra! Prosty - to lubię - i zapewne pyszny:)