NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Vol-au-vent z kurczakiem

„Babeczki w kształcie gniazdka, w środku którego kryje się mięsno – pieczarkowy farsz są wspaniałą przekąską, która swój rodowód ma w kuchni francuskiej. Serwuje się je najczęściej na gorąco, ale smakują także na zimno. Vol – au – vent znaczy „lot z wiatrem”, co jest związane z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Danie to niewątpliwie robi wrażenie, jest bardzo smaczne i ładnie wygląda"

Składniki na około 12 sztuk:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 100 g karkówki
  • 110 g pieczarek
  • 70 g boczku
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka, karkówkę, pieczarki, boczek oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią wszystkie wcześniej przygotowane składniki i smażyć aż staną się miękkie.
  3. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi – po 3 dla każdej babeczki. W dwóch z trzech wyciąć dodatkowo mniejsze okręgi w środku.
  4. Złożyć babeczki – najpierw całe kółko, posmarować brzegi białkiem i położyć na nie kółko z dziurką w środku, czynność tę powtórzyć 2 razy, tak aby na całym okręgu pozostawały 2 okręgi z dziurką w środku.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Włożyć babeczki bez nadzienia na około 15 minut.
  6. Wyciągnąć je z piekarnika, napełnić farszem i włożyć je z powrotem na około 5 minut. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
piątek, 16 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/17 00:02:02
Świetnie wyglądają. Musza smakować wyśmienicie :)