NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy

„W związku ze zbliżającymi się urodzinami mojej Mamy zaczęłam szukać jakiegoś wyjątkowego przepisu na tort. Przeglądając jedną z książek wpadłam właśnie na ten przepis i stwierdziłam że będzie najodpowiedniejszy. Tort jest bardzo czekoladowy, a w połączeniu ze świeżymi owocami daje naprawdę niezwykły efekt. Co najważniejsze jest naprawdę śliczny i bardzo ciekawy. Ciasto syci wzrok bogatą gamą kolorów i wymyślnymi ozdobami z czekolady, pobudza podniebienie połączeniem czekolady i świeżych, słodkich owoców. Idealnie sprawdza się jako orzeźwiający deser. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Niezwykłe ciasta czekoladowe”

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiej margaryny
  • 225 g drobno mielonego cukru
  • 4 duże jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Krem:

  • 200 ml śmietanki tortowej
  • 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady
  • 160 g niesolonego (słodkiego) masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 1 puszka brzoskwiń

Krem ganache do polania ciasta:

  • 200 ml śmietanki tortowej
  • 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady
  • 60 g niesolonego (słodkiego) masła

Czekoladowe ozdoby:

  • 300 g gorzkiej czekolady

Owoce:

  • świeże, letnie owoce

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC. Wyłożyć formę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia od makutry. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masa powinna łatwo odpaść od drewnianej łyżki po uderzenia nią o brzeg naczynia. Jeśli jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę wody i jeszcze raz utrzeć.
  4. Przelać masę do wyłożonej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 45 minut.
  5. Delikatnie nacisnąć palcem środek ciasta; jeśli elastycznie odskoczy do góry jest gotowe.
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Wystygłe ciasto wyjąć z formy i zapakować w samoprzylegającą folię do żywności.

Krem:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać czekoladę, ubijać aż masa stanie się gładka, odstawić do ostygnięcia.  
  3. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu używając do tego 600 ml mleka. Wystudzić.
  4. Do czekolady ze śmietanką dodać budyń oraz masło. Dokładnie ubić, aby nie utworzyły się grudki.
  5. Brzoskwinie pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do masy, wymieszać.

Krem ganache do polania ciasta:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać czekoladę, ubijać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać.  

Czekoladowa ścianka:

  1. Na gładkiej powierzchni położyć arkusz folii cukierniczej formatu A4. Przetrzeć miękką, suchą szmatką. Łyżeczką nałożyć na folię pewną ilość rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i łopatką rozprowadzić cienko po arkuszu. Powierzchnia pokryta czekoladą powinna mieć kształt prostokąta o wymiarach 15 cm na 20 cm. Nadać czekoladzie wzór, prowadząc łopatkę od strony lewej do prawej i od prawej do lewej, zaczynając od góry. Aby czekoladowa ścianka miała równą podstawę, zagiąć folię wzdłuż dolnej krawędzi ścianki.
  2. Pokryty czekoladą arkusz folii umieścić w garnku o średnicy około 25 cm, podstawą do dołu. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu co najmniej na godzinę.
  3. Wyjąć z wiaderka folię ze stwardniałą czekoladą i delikatnie oddzielić folię od czekolady. Przechowywać ściankę w chłodnym miejscu, dopóki nie będzie potrzebna.

Czekoladowe listki:

  1. Najbardziej skuteczną metodą przygotowania czekoladowych liści jest użycie prawdziwych liści jako formy. Należy sprawdzić, czy liście mogą być bezpiecznie użyte w celach spożywczych (np. czy nie są trujące). Wybrać grube, gładkie liście, umyć je i wysuszyć. Rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę na spodniej stronie liści i zostawić do stwardnienia.
  2. Bardzo ostrożnie odkleić liście od czekolady.

Wykonanie:

  1. Położyć ciasto na podstawce. Wierzchnią warstwę ciasta odkroić i obrócić ciasto do góry nogami. Położyć na podkładce, zabezpieczając przed ześlizgnięciem odrobinę kremu, i umieścić na talerzu obrotowym. Przy użyciu dużego noża kuchennego przeciąć w poprzek na jednej trzeciej jego wysokości dla ułatwienia czynności obracać ciasto na talerzu. Czynność powtórzyć na dwóch trzecich wysokości tak, żeby powstały trzy identyczne płaty ciasta.
  2. Oznaczyć przód ciasta i podkładki za pomocą odrobiny kremu. Zdjąć dwa górne płaty. Rozprowadzić grubą, równą warstwę kremu na podstawie ciasta. Nałożyć drugi płat ciasta, posmarować kremem i przykryć wierzchnim płatem. Upewnić się, czy oznaczenia na każdym z płatów układają się w jedną linię i czy boki są wyrównane. Delikatnie przycisnąć podkładkę do wierzchu ciasta, upewniając się, czy jest równy.
  3. Rozprowadzić kremem na górnej i bocznej powierzchni ciasta. Wygładzić boki za pomocą skrobaczki, obracając talerzem. Wierzch ciasta wyrównać łopatką. Pozostawić ciasto na kilka godzin do zastygnięcia.
  4. Przygotować świeży krem ganache do polania i kiedy będzie jeszcze ciepły, wylać na ciasto i łopatką rozprowadzić równomierną, gładką warstwę na cieście i podstawce. Pozostawić do zastygnięcia co najmniej na jedną godzinę. Nożem wyrównać brzeg podstawki, usuwając nadmiar zastygłego kremu, a następnie wytrzeć do czysta szmatką.
  5. Przygotować czekoladową ściankę i falki oraz czekoladowe listki w różnych rozmiarach.
  6. Wetknąć ściankę z czekolady w tylną część ciasta.
  7. Powierzchnię ciasta udekorować letnimi owocami, tak żeby – począwszy od czekoladowej ścianki – kaskadowo schodziły w dół ku podstawce na której stoi ciasto. Wetknąć falki z czekolady i ułożyć liście.

czwartek, 29 lipca 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/29 10:12:05
jest naprawdę niezwykły, pięknie ozdobiony
-
2010/07/29 20:22:35
niesamowity pomysł! dziekuję, przyda się :D
-
2010/08/02 18:05:14
Rewelacyjnie wygląda! Taki bogaty, super tort!:)