NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Crumble z jagodami

„Jest to połączenie soczystych jagód z cynamonową kruszonką. Deser najlepiej podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi lub po prostu jako dodatek do kawy.  Wyśmienicie smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, ale jest także pyszny na śniadanie, gdy po wyjęciu z lodówki kruszonka jest zimna i twarda. Crumble możecie też zrobić z innymi dowolnymi, ulubionymi owocami, które akurat są w sezonie np. z jeżynami czy truskawkami. W miesiącach zimowych najlepiej sprawdzają się jabłka, śliwki oraz gruszki”

 

 Składniki:

  • 200 g jagód
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

  1. Czekoladę pokroić na małą kosteczkę. Połączyć ją z jagodami oraz mąką ziemniaczaną. Wsypać do miseczek lub jednej większej formy do ¾ wysokości.
  2. Masło roztopić. Wymieszać mąkę z cukrem oraz cynamonem, wlać gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Posypać przygotowaną mieszanką jagody.
  3. Piec w temperaturze 200oC przez około 15 minut.

niedziela, 01 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/01 17:29:05
Deser wygląda pysznie, jak tylko dorwę jagody to od razu wypróbuję ten przepis :)
-
2010/08/02 18:03:53
Zjadłoby sie takie crumble :)