NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Faszerowana cukinia

„Bardzo oryginalne i sycące danie, doskonale nadające się na domowy obiad. Warzywo to z łatwością możemy wydrążyć i nadać naszemu daniu niecodzienny wygląd. Istnieje bardzo wiele przepisów na faszerowaną cukinię. Ja postanowiłam przyrządzić to danie z mięsem oraz ryżem. Jeśli chcemy otrzymać danie wegetariańskie, zamiast mięsa możemy dodać więcej pieczarek, brokuł oraz marchewkę

Faszerowana cukinia

Składniki:

  • 2 długie cukinie
  • 2 cebule
  • 600 g mięsa mielonego
  • 150 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 torebka ryżu
  • 200 g startego sera żółtego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Faszerowana cukinia

Wykonanie:

  1. Cukinie przekroić na pół. Za pomocą noża i łyżeczki dokładnie wydrążyć miąższ cukinii, pozostawiając około 1 cm brzegów. Miąższ z pestkami odrzucić, resztę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę. Przełożyć mięso oraz cebulę.
  3. Pieczarki pokroić w kostkę, pora w półksiężyce. Dodać na patelnię. Smażyć aż mięso nabierze ładnego złocistego koloru.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w ½ litra wrzącej wody. Wlać wywar na patelnię z mięsem i pieczarkami, wsypać ryż, dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i dusić na małym ogniu, aż cały bulion odparuje.
  5. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.
  6. Farsz przełożyć do wydrążonych cukinii. Posypać startym serem żółtym.
  7. Piec w temperaturze 160oC przez około 50 minut. Podawać na ciepło.

Faszerowana cukinia

środa, 18 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: cukinia

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/18 10:57:14
robię bardzo podobnie, ale z pominięciem ryżu i pieczarek, mój ulubiony obiad ;)
-
2010/08/27 17:35:24
Wyglądają trochę jak zapiekanki z budki :) z tym, że zdrowsze i z pewnością o wiele smaczniejsze!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/07/31 13:58:32
Rewelacją! Nic dodać nic ująć:)
-
Gość: Ania, *.pete.adsl.virginmedia.com
2012/09/13 14:28:59
Odkąd wypróbowałam ten przepis, robię cukinie w ten sposób regularnie, zasmakowało wszystkim domownikom i nie tylko... Mniam:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/25 14:57:21
znam szybszy sposób
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/25 14:59:09
faszeruje cukinie surowym miesem takim jak na gołąbki. Wymieszany farsz wkładam do cukini i dusze ok 15 min.Rozpływa sie po tym czasie i nie trzeba kombinowac z patelniami. Po co mieso smazyc skoro zaraz bedzie sie piekło lub dusiło z całoscia?
-
Gość: ania, *.t-mobile.co.uk
2014/01/27 20:45:29
Jest lepszy smak jesli wczesniej sie usmazy
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/02/12 08:49:26
zanim cukinie nafaszeruje posypuje je solą i odkładam na pół godz wtedy jest miększa
-
2014/02/12 09:51:52
Dobry pomysł, można tak zrobic w przypadku jeśli mamy większe cukinie :), ponieważ małe cukinie szybko miękną w podczas pieczenia.
-
Gość: ania, *.189.219.116.skyware.pl
2014/08/04 14:18:52
czy ryż w woreczku ma być ugotowany?
-
2014/08/04 17:52:25
Sypki ryż z woreczka (nieugotowany) wsypujemy na patelnię i zalewamy bulionem. Gdy całosc będzie się dusiła na małym ogniu, aż bulion całkowicie odprauje, ryż będzie już miękki.