NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi - przepis

„Gnocchi są jednym z najpopularniejszych dań we Włoszech. Są proste w wykonaniu i bardzo sycące. Można je podawać jako osobne danie z sosem lub jako dodatek do mięs i sałatek. Gnocchi przyrządza się z mąki oraz ziemniaków. Są to małe kawałeczki ciasta najczęściej okrągłe, które są gotowane w wodzie lub bulionie. Początki tego dania sięgają czasów, w których ziemniaki „przywędrowały” z Ameryki do Europy. Gnocchi to dosłownie tłumacząc grudki. Są bardzo podobne do polskich kopytek”

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kurkumy
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 duże pęczki bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze gorące wyjąć z wody i obrać. Przetrzeć przez sito. Połączyć z mąką, solą i jajkiem. Można do tego użyć miksera. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej przecier pomidorowy a do trzeciej zmiksowaną z oliwą bazylię.
  3. Następnie z ciast uformować wałeczki o grubości 2-3 cm.  Pociąć na małe kawałeczki. Z każdego kawałeczka uformować kulkę.
  4. Gnocchi wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez około 2-3 minuty, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić. Mrożone gnocchi trzeba później gotować przez około 7 minut.

wtorek, 03 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/03 10:38:37
są cudnie kolorowe!
-
2010/08/03 13:24:24
Jakie śliczne! Jak ja dawno nie robiłam kopytków... Mmm narobiłaś mi ochoty:)
-
2010/08/04 09:53:54
Ale bombowo prezentują sie takie kolorowe:))mmmm...pyszności!
-
2010/08/04 13:14:46
Aj, pychotka
-
2010/08/04 14:40:31
uwielbam wloska kuchnie, nie ma nic lepszego i jeszcze wlasnej roboty. Swietne:)
-
2010/08/04 17:36:29
omg!!! przecież to jest cuuuudooo! i jakie boskie połączenie :)
ahh i tak włooosko ;)
-
2010/08/23 22:33:55
świetne danie i jakie efektowne