NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Krem czekoladowo-waniliowy

„To doskonały deser na przyjęcie lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Można go przygotować na długo przed podaniem. Podawany w eleganckich kieliszkach zrobi na Twoich gościach niesamowite wrażenie! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada"

Krem czekoladowo - waniliowy

Składniki na 4 porcje:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 200 g kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 50 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

  1. Do rondla wlać śmietankę i wsypać cukier. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i dodać do śmietanki. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  2. Zdjąć rondel z ognia i wyjąć laskę wanilii. Dodać twarożek i wymieszać.
  3. Żelatynę rozpuścić i zagotować w 2-3 łyżkach wody. Wlać do masy i wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski.
  4. Roztopić czekoladę, wlać do połowy masy i wymieszać. Przełożyć do 4 szklanych pucharków i wstawić na 15-20 minut do lodówki, aż się zetnie. Resztę masy waniliowej trzymać w temperaturze pokojowej.
  5. Wyjąć pucharki z lodówki. Nałożyć na wierzch masę waniliową i odstawić do lodówki, aby deser się ściął.

Krem waniliowy

sobota, 21 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/21 10:36:26
poczęstowałabym się takim deserem...mniam
-
2010/08/21 10:54:12
bardzo eleganckie. z tymi serduszkami na wierzchu..
-
2010/08/27 17:33:26
Pysznie wygląda. Chyba zrobię sobie wersję light :)
-
2011/02/11 13:55:31
Pięknie wyglądają ;)