NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mini serniczki z mandarynkami

 „Jeśli kochasz serniki i męczy Cię czas ich pieczenia oraz chłodzenia w lodówce to jest to idealny przepis dla Ciebie. Serniczki pieką się zaledwie 30 minut, a później wystarczą tylko 2 godziny chłodzenia w lodówce. Te śliczne serniczki są doskonałym połączeniem kremowego serka oraz soczystych owoców”

Składniki na 14 sztuk:

Spód:

  • 200 g ciasteczek digestive
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 450 g kremowego sera
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • ½ szklanki śmietanki
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • 1 puszka mandarynek

Wykonanie:

Spód:

  1. Rozgrzać piekarnik do 150oC.
  2. Ciasteczka umieścić w mikserze, dodać cukier, rozdrobnić.
  3. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
  4. Przełożyć nadzienie na dno 14 papierowych foremek do muffinek.

Masa serowa:

  1. Do miski przełożyć serek oraz cukier, wymieszać. Dodać jaja, esencję waniliową, mąkę oraz śmietankę. Ubijać na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Przełożyć masę na miasteczkowy spód.
  3. Piec w temperaturze 150oC przez około 30 minut.
  4. Po upieczeniu odstawić serniczki do wystygnięcia, a następnie przełożyć do lodówki na około 2 godziny.

Wierzch:

  1. Wyjąć serniczki z foremek. Udekorować mandarynkami.

sobota, 07 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce serniki

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/07 10:55:11
małe cuda, są piękne
do pieczenia dużego sernika wciąż brakuje mi odwagi i jest to specjalnością Mamy, ale takie malutkie to co innego..
-
2010/08/07 13:28:46
cudowne !