NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki czarny las

 „Muffinkii te są bardzo dobre, dość wilgotne, mocno nasączone. Przełożone ubitą śmietankę z dodatkiem wiśni w polewie czekoladowej doskonale nadają się na letnie spotkanie z przyjaciółmi.  Są tak efektowne, że ich przygotowanie wydaje się bardzo skomplikowane. To tylko pozory. Z łatwością przyrządzimy te pyszne ciasteczka, a efekt zachwyci nawet wybrednych smakoszy”

Muffinki Czarny Las

 Składniki:

Muffinki:

  • 90 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g miękkiej margaryny
  • 110 g drobno mielonego cukru
  • 2 duże jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Krem:

  • 125 ml cherry
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 300 g wiśni drążonych deserowych (mogą być z kompotu)
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 30 g masła

Muffinki Czarny Las

Wykonanie:

Muffinki:

  1. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do misy. Dodać resztę składników i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przelać masę do 12 papierowych foremek do muffinek do ¾ wysokości i piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.
  3. Po upieczeniu odstawić muffinki do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

  1. Każdą z muffinek przeciąć na pół. Nasączyć jej obie części cherry.
  2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  3. Na dolną część muffinek nakładać ubitą śmietankę i układać wiśnie. Przykrywać górnymi częściami muffinek.

Polewa czekoladowa:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać pokrojoną na drobniutkie kawałeczki czekoladę, miesza aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu wymieszać.
  3. Każdą z muffinek polać przygotowaną polewą i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż czekolada ładnie zastygnie.

Muffinki Czarny Las

Muffinki Czarny Las

poniedziałek, 30 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/30 10:18:47
wyglądają zupełnie jak z jakiejś drogiej, renomowanej cukierni!
piękne. rewelacyjnie się prezentują ;]
-
2010/08/30 10:25:10
prezentuja sie bardzo pieknie:) takie wytworne slodkosci:)
Pozdrawiam:)
-
2010/08/30 10:32:14
zdecydowanie wyglądają bardzo efektownie! pyszności
-
2010/08/30 14:02:26
Robiłam kiedyś podobne i to bardzo fajna odmiana dla zwykłego tortu z Czarnolasu:)
-
2010/08/30 15:34:11
Ależ furorę robi ostatnio ów czarny las. Muszę się chyba sama skusić!

Pozdrawiam! )
-
2010/08/30 18:30:32
takie słodziutkie (:
-
2010/08/30 20:47:14
Bardzo ładnie się prezentują !:)
-
2010/08/30 21:49:49
mniam - ale smakołyki !