NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Musaka (Moussaka)

 „Musaka (z gr. moussaka) jest chyba najbardziej znaną grecką potrawą. Grecka moussaka - jak większość bardzo popularnych dań -  ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, ziemniaków, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Musaka to niezwykle smaczna potrawa, jednak – jak to często bywa z niezwykle smacznymi potrawami – ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Lepiej więc podać ją na obiad niż na późną kolację, ale na pewno nie należy z niej rezygnować. Choć jej przyrządzenie zajmuje sporo czasu to naprawdę warto spróbować tego dania”

Składniki:

Warzywa:

  • 500 g bakłażanów
  • 400 g ziemniaków
  • 3 białka jaj
  • 100 g bułki tartej

Farsz mięsny:

  • 600 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 szklanka zmiksowanych pomidorów z puszki lub świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sos beszamelowy:

  • 60 g masła
  • 70 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • gałka muszkatołowa

Wierzch:

  • 150 g startego sera żółtego

Wykonanie:

Warzywa:

  1. Bakłażana obrać cienko ze skórki. Pokroić w 1 cm plasterki. Przełożyć go na durszlak, posypać solą i odstawić na 20 minut aż nieco zmięknie.
  2. Ziemniaki obrać, oczyścić, zalać wodą. Gotować przez 10 minut, aż lekko zmiękną. Po ugotowaniu ostudzić, pokroić na 0,5 cm plasterki.
  3. Piekarnik rozgrzać do 250oC. Białka lekko rozbełtać z 2 łyżkami wody. Bakłażany moczyć najpierw w białku, a później obtaczać w bułce. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 2o minut.

Farsz mięsny:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią mięso, smażyć aż lekko zbrązowieje. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Dolać wino, zmniejszyć ogień, dusić przez chwilę. Dodać cynamon, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, zmiksowane pomidory oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Sos beszamelowy:

  1. Na małym ogniu roztopić masło. Ciągle mieszając dodać mąkę, ubić na gładką masę. Gotować przez  1 minutę.
  2. Ciągle ubijając, małym strumieniem wlewać do mieszanki podgrzane mleko. Dusić na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje, ale nie gotować.
  3. Zdjąć z ognia, dodać żółtka oraz gałkę muszkatołową.

 

Żaroodporne naczynie o średnicy około 26 cm lub większej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków. Wlać ½ sosu beszamelowego. Przełożyć farsz mięsny, przykryć bakłażanami. Zalać wszystko pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180oC

przez około 45 minut lub aż do momentu, gdy ser ładnie zbrązowieje.

Moussaka (Musaka)

piątek, 13 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy