NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki z rabarbarem pod bezową pierzynką

 „Doskonała propozycja na ciekawy i kuszący obiad. Naleśniki kryją w sobie słodki, rabarbarowy farsz. Ich ciekawy wygląd podkreślają bezowe wzorki na wierzchu”

Naleśniki z rabarbarem pod bezową pierzynką

Składniki:

Ciato:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:

  • 400 g rabarbaru
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki

Bezowa pierzynka:

  • 2 białka jaj

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wylewać na nią ciasto i smażyć na złoto z obydwu stron.

Farsz:

  1. Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki. Przełożyć na patelnię, zasypać cukrem, smażyć aż rabarbar zmięknie.
  2. Mąkę rozrobić w ½ szklance zimnej wody. Wlać na patelnię, smażyć aż farsz się zagotuje i zgęstnieje.
  3. Każdy naleśnik smarować farszem i zwijać w ruloniki.

Bezowa pierzynka:

  1. Białka ubić na sztywno. Przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki. Dekorować pianą wierzch naleśników.
  2. Przełożyć naleśniki do rozgrzanego do 250oC piekarnika i piec przez około 10 minut, aż beza nabierze ładnego złocistego koloru.

Naleśniki z rabarbarem pod bezową pierzynką

niedziela, 29 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Naleśniki meksykańskie

    „Naleśniki przyrządzone na sposób meksykański a więc jak nie trudno się domyśleć farsz składa się z mięsa mielonego, pomidorów, fasoli, czerwonej papryki

  • Naleśniki w sosie pomarańczowym

    „Naleśniki w sosie pomarańczowym, a więc crepes Suzette, to bardzo popularny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Ja postanowiłam go nieco urozmaicić

  • Naleśniki z pieczarkami

    „Naleśniki z farszem pieczarkowym przygotowanym z dodatkiem sera żółtego oraz mozzarelli. Po przygotowaniu naleśników można zapiec je w piekarniku z dodat

Komentarze
2010/08/29 10:07:03
Niesamowicie smakowite!
-
2010/08/29 11:36:15
ciekawie wyglądają! chętnie spróbowałabym jednego :)
-
2010/08/29 21:55:08
moje żarłoki byłyby zachwycone