NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym

 „Są bardzo małe i bardzo pyszne. Nadziewane kuleczki doskonale nadają się na pyszny domowy podwieczorek. Czekoladowa polewa oraz chrupiące orzechy sprawiają, że deser ten jest prawdziwą delicją”

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym

Składniki na 32 sztuki:

Ptysie:

  • 130 g masła
  • 160 g mąki
  • 5 ubitych jajek
  • 130 g orzechów włoskich lub laskowych

Krem:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym

Wykonanie:

Ptysie:

  1. W garnku roztopić masło w 1 i 2/3 szklankach wody, doprowadzić do wrzenia.
  2. Zdjąć z ognia, natychmiast dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Dodać sól. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Do schłodzonej masy powoli dodawać ubite jajka. Wrzucić posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
  4. Z przygotowanego ciasta formować małe kule i układać je na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
  5. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Krem:

  1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z śmietan fixem, cukrem pudrem oraz esencją waniliową.
  2. Schłodzone ptysie wypełnić tak przygotowanym kremem. Wstawić do lodówki.

Polewa:

  1. Roztopić masło, dodać czekoladę. Podgrzewać aż do momentu, gdy czekolada całkowicie się rozpuści.
  2. Ptysie ułożyć na talerzu lub w salaterce. Polać przygotowaną polewą.

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym

środa, 11 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/11 09:18:50
No, ta śmietana w środku mnie rozochociła;)
-
2010/08/11 11:41:16
słodkie szaleństwo ;)