NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z kurczakiem i warzywami

 „Risotto jest popularną włoską potrawą przyrządzaną z gotowanego na bulionie ryżu oraz dodatków takich jak mięso lub warzywa. Najwięcej zwolenników ma risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku (alla milanese). Potrawa ta została prawdopodobnie przywieziona do Włoch z Chin przez Marco Polo”

Risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki na 6 porcji:

  • 700 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 300 g małych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 1 mała cukinia
  • 4 woreczki długoziarnistego ryżu
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki curry
  • oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

  1. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kosteczkę, pieczarki na ćwiartki, pora w plasterki.
  2. Tak przygotowane składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię, doprawić przyprawą do gyrosa i smażyć aż kurczak się zarumieni.
  3. Brokuł podzielić na małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, cukinię w zapałkę. Warzywa ugotować w osolonej wodzie.
  4. Gdy kurczak się zrumieni wlać na patelnię bulion oraz wsypać ryż. Dodać curry, wymieszać i gotować aż do momentu, gdy cały bulion odparuje, a ryż będzie miękki.
  5. Na końcu dodać ugotowane  warzywa i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia, podawać na ciepło.

Risotto z kurczakiem i warzywami

czwartek, 26 sierpnia 2010, baaaraneeek

Komentarze
2010/08/26 08:31:56
baaardzo smakowicie wygląda... ;]
-
2010/08/26 13:37:12
lubię risotto, bo zawsze jest takie pysznie aromatyczne.
-
2010/08/26 16:35:48
Pychotka, lubię takie jedzonko:)
-
Gość: Aga, aagj191.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/27 17:46:06
Robiłam ostatnio risotto wg tego przepisu, jest doskonałe! Pycha :)
-
Gość: kasia, 87-205-49-87.adsl.inetia.pl
2012/05/23 14:04:53
Bardzo pyszne risotto, dla mnie i rodzinki idealne! :)
-
Gość: gryzlak, 133.hosts211.ostrowski.pl
2012/08/23 13:54:56
ale po co ta przyprawa do gyrosa? przecież to rissotto a nie gyros
-
2012/08/30 19:00:17
Po to żeby risotto bylo lepsze :)
-
Gość: Sandra, 77-254-42-136.adsl.inetia.pl
2012/10/09 16:43:03
Witam:) wygląda cudnie. Mam pytanie,dopiero zaczynam moje kucharzenie i jestem całkiem zielona a zamierzam zrobic risotto, nie bardzo wiem jak mam zrobić ten bulion:) przepraszam za głupie pytanie i proszę o odpowiedz:) pozdrawiam
-
2012/10/12 19:31:31
Najszybszym sposobem będzie przygotowanie bulionu z gotowych kostek rosołowych (drobiowych, wołowych bądź warzywnych), a dużo lepszym, lecz nieco bardziej pracochłonnym ugotowanie bulionu np. z kurczaka z dodatkiem warzyw :)