NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

 „Jest to bardzo pyszny i wielokrotnie przeze mnie sprawdzony przepis na rybę po grecku. Danie to jest niezwykle popularne w Polsce. Wbrew pozorom niewiele Greków zna przepis na tę tradycyjną polską potrawę. Rybę po grecku można serwować na ciepło lub na zimno. Podawać z pieczywem"

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg ryby np. mintaja lub pangi
  • 500 g marchewki
  • 500 g pietruszki
  • 3 duże cebule
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, vegeta
  • oliwa z oliwek do smażenia

Ryba po grecku

Wykonanie:

  1. Rybę podzielić na porcje (około 4 z jednego płata). Przyprawić solą, pieprzem oraz vegetą oraz obtoczyć najpierw w mące a następnie w jajku. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  2. Marchew i pietruszkę oczyścić, obrać ze skóry, ugotować, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do niej starte warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Chwilkę podsmażyć aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy.
  4. Rybę układać warstwami na przemian z usmażonymi warzywami na talerzu lub w salaterce.

Ryba po grecku

piątek, 20 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/20 11:21:28
bardzo lubię. koniecznie zrobioną przez Mamę. i mam wrażenie, że to takie danie na wyjątkowe okazje.
-
2011/11/26 22:56:46
My uwielbiamy rybkę po grecku tyle tylko, że trzymamy oddzielnie rybke i warzywka i zanim podamy na stół, podgrzewamy warzywka, żeby rozgrzać tłuszcz i dopiero ją podajemy przekładaną warzywkami...