NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka Caprese

 „Sałatka Caprese to bardzo smaczna i lekka przekąska. Sałatka ta wywodzi się z południowych Włoch z regionu Kampania. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę”

 Sałatka Caprese

 Składniki:

  • 300 g mozzarelli w kulce
  • 2 pomidory wielkości średnicy mozzarelli
  • kilkanaście listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  1. Przygotować sos. Wymieszać oliwę, oregano, sól oraz pieprz w małej miseczce.
  2. Umyć pomidory i pokroić w grube plastry.
  3. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  4. Ułożyć na talerzyku wieżę zaczynając od plastra mozzarelli, na to ułożyć plaster pomidora, polać przygotowanym sosem oraz udekorować listkami świeżej bazylii. Czynność tę powtarzać aż do wyczerpania wszystkich składników. Całość polać sosem.

Sałatka Caprese

sobota, 14 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/23 22:30:52
mozzarella, pomidor a do tego jeszcze bazylii, po prostu nic dodać nic ująć