NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik czekoladowy (Chocolate Cheesecake)

 „Deser idealny dla czekoladoholików. To połączenie kremowego serka z dużą ilością czekolady. Ciasto to jest bardzo pyszne i bardzo czekoladowe. W zasadzie można powiedzieć, że w serniku tym są 3 warstwy czekolady: ciasteczka z czekoladą, serek wymieszany z czekoladą oraz czekoladowa polewa. Choć jest bardzo kaloryczny, nikt nie oprze się pokusie, aby nie spróbować chociaż małego kawałeczka tego niebiańskiego sernika. Wbrew pozorom sernik ten wcale nie jest zbyt słodki”

 Sernik czekoladowy

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 75 g masła

Masa serowa: 

  • 700 g kremowego sera
  • 340 g mlecznej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ganache: 

  • 115 g mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka masła

Wierzch (opcjonalnie):

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki startej białej czekolady
  • kilka kandyzowanych wisienek

Chocolate Cheesecake

Wykonanie:

Spód:

  1. Ciasteczka umieścić w mikserze, dodać cukier, rozdrobnić.
  2. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć spód i boki tortownicy.  Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny.

Masa serowa:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. W misce ubić serek z cukrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciągle mieszając wbijać do miski pojedynczo jajka.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietankę i dokładnie wymieszać.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez około 55 minut.
  5. Po wyjęciu sernika z piekarnika, nożem ostrożnie odciąć brzegi od tortownicy, co zapobiegnie pękaniu na wierzchu.
  6. Gdy sernik wystygnie przełożyć go do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Ganache:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać czekoladę, ubijać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać.  
  3. Poczekać aż ganache nieco ostygnie, następnie wylać go równomiernie na ciasto.
  4. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.

W zasadzie można ten sernik skończyć na tym etapie. Jednak dla bardziej wymagających proponuję dodatkową warstwę w postaci ubitej śmietanki.

Wierzch (opcjonalnie):

  1. Ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier oraz kakao i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę na sernik, posypać startą białą czekoladą. Udekorować kandyzowanymi wiśniami i ponownie wstawić do lodówki.

Sernik czekoladowy (Chocolate Cheesecake)

Sernik czekoladowy (Chocolate Cheesecake

niedziela, 15 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/16 20:31:34
o raju!!!!!!!!!!!!! ten sernik jest REWELACYJNY!!!
-
2010/08/17 08:12:07
Wygląda obłędnie, cudnie, przepis już zapisałam :)
-
Gość: kasia, *.adsl.inetia.pl
2012/04/24 20:47:09
Bardzo dobry serniczek, lekki, nie za słodki, po prostu pyszny! :-)