NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik marmurkowy z brzoskwiniami

„Zaskocz swoich gości sernikiem, który kryje w sobie bardzo ciekawe wnętrze. Ciasto to doskonale nadaje się na specjalne okazje. Najlepiej smakuje wtedy, gdy zostawimy go na całą noc w lodówce”

Sernik marmurkowy w polewie brzoskwiniowej

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciasteczek digestive
  • 75 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

  • 600 g kremowego sera
  • 100 ml śmietanki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g czekolady deserowej
  • 70 g groszków czekoladowych do zapiekania (opcjonalnie)

Wierzch:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 łyżka żelatyny

Sernik marmurkowy w polewie brzoskwiniowej

Wykonanie:

Spód:

  1. Ciasteczka umieścić w mikserze, dodać cukier, rozdrobnić.
  2. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy.  Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny.

Masa serowa:

  1. Wbić do miski 2 jajka oraz 1 żółtko. Dodać cukier, serek oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając wsypać mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodać do masy szczyptę soli oraz wlać śmietankę, wymieszać wszystko razem.
  3. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać stopioną czekoladę deserową a do drugiej groszki czekoladowe.
  4. Masy przelewać na przemian do wyłożonej ciasteczkami tortownicy. Sernik piec w temperaturze 160oC przez około 40 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.  

Wierzch:

  1. Brzoskwinie odcedzić. Połowę brzoskwiń zmiksować, a połowę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać.
  2. Żelatynę rozpuścić i zagotować w 2-3 łyżkach wody. Dodać do brzoskwiń. Wylać masę na sernik i wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Sernik marmurkowy w polewie brzoskwiniowej

Sernik brzoskwiniowy w polewie brzoskwiniowej

czwartek, 12 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/13 09:49:30
Bardzo fajny pomysł na serniczek, wygląda super:) pozdr
-
2010/08/13 10:21:49
wnętrze rzeczywiście zaskakujące. a mnie najbardziej podoba się kolor wierzchu.