NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Tiramisu

 „Sernik Tiramisu czyli kolejna wariacja na temat słynnego włoskiego deseru (następne będą muffinki Tiramisu). Sernik ten zachwyci Was niecodziennym wyglądem i bardzo ciekawym wnętrzem. Ciasto to doskonale nadaje się na wytworne przyjęcia lub eleganckie spotkania rodzinne. Dzięki mascarpone jest on niezwykle lekki i kremowy. Kryje w sobie kruchy spód oraz nasączone w kawie biszkopty zalane puszystą masą serową. Polecam wypróbowanie tego przepisu, sernik jest naprawdę pyszny! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony"

Sernik Tiramisu

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciasteczek digestive
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżka kawy
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml cherry

Masa serowa:

  • 500 g kremowego twarożku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sernik Tiramisu

Wykonanie:

Spód:

  1. Ciasteczka umieścić w mikserze, dodać cukier, rozdrobnić.
  2. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy.
  4. Podłużne biszkopty przyciąć po skosie do wysokości tortownicy. Ułożyć je po boku tortownicy.
  5. Kawę rozpuścić we wrzącej wody, dodać cukier oraz cherry, wymieszać.
  6. Odkroić końcówki biszkoptów na około 2 cm. Zanurzyć je w kawie i ułożyć z nich 2 koła na wyłożonej ciasteczkami tortownicy.  

Masa serowa:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180o
  2. Rozpuścić kawę w dwóch łyżkach wody.
  3. Ubić twarożek z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Dodać jajka oraz przygotowaną kawę i dokładnie wymieszać.
  5. Masę wylać do tortownicy. Przykryć folią aluminiową, aby biszkopty nie spaliły się w trakcie pieczenia.
  6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut.
  7. Wyjąc sernik z piekarnika. Wylać na niego równomiernie śmietankę. Wstawić sernik jeszcze na około 8 minut do piekarnika.

Cheesecake Tiramisu

Sernik Tiramisu (Cheesecake Tiramisu)

poniedziałek, 23 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Tiramisu w pucharkach

    Składniki na ok. 10-12 szt.: 2 paczki podłużnych biszkoptów 1,5 szklanki mocno zaparzonej kawy (espresso) ½ szklanki amaretto lub innego likieru 500 ml śmi

  • Sernik kokosowy

    Składniki na formę 28*28 cm: Spód – ciasto kruche*: 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego s

  • Lody tiramisu

    Składniki na ok. 0,5 l pojemnik lodów: 250 ml mleka 100 g cukru 250 ml rzadkiej śmietanki 18% 12 podłużnych biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml zim

  • Wielkanocne serniki

    Zbiór przepisów na wielkanocne sernik. Czegóż tu nie ma? I serniki na zimno, gotowane, pieczone, tradycyjne i nowoczesne, i takie bez cukru, i takie bez sera, z

  • Sernik Malakoff

    Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego

Komentarze
2010/08/23 11:19:26
wygląda totalnie obłędnie!!!
-
2010/08/23 12:19:30
piękny jest, elegancki niezwykle..
-
2010/08/23 17:49:04
rzeczywiście bardzo zaskakujące wnętrze! bardzo zachęcające :)
-
2010/08/23 19:00:17
Wygląda obłędnie !:)
-
2010/08/23 22:26:38
jest po prostu przepiękny i taki dostojny no i pewnie rozpływa się w ustach