NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernikobrownies

 „To doskonałe połączenie gęstego brownies i puszystego sera. Brownie zostało wprowadzone w USA pod koniec XIX w. i spopularyzowane w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie w pierwszej połowie XX wieku. Najwcześniej opublikowany przepis na brownie pojawił się w 1904 roku”

Składniki:

Brownie:

  • 115 g masła
  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 65 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 230 g kremowego serka
  • 65 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko

Wykonanie:

Brownie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Przygotować kwadratową blachę o wymiarach 23*23 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę oraz masło. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając.
  4. Dodać mąkę oraz sól, mieszać aż ciasto nabierze gładkiej i błyszczącej konsystencji.
  5. Odłożyć ½ szklanki brownie. Resztę wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę.

Masa serowa:

  1. W misce ubijać serek, cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka aż masa stanie się gładka i kremowa.
  2. Wyłożyć masę serową na brownie. Za pomocą łyżki udekorować wierzch ciasta pozostałą masą brownie.
  3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika całkowicie ostudzić, przełożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu pociąć wg upodobania na kwadraty lub prostokąty.
  5. Sernikobrownies może być przechowywany w lodówce do kilku dni.

piątek, 06 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/06 18:00:12
Wyglada wspaniale i pewnie bajecznie smakuje :)
-
2010/08/07 09:41:09
cudowne są ta maziajki ((: