NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta Tatin z jabłkami

„Tarta Tatin to klasyczny francuski deser powstały na początku XIX wieku. Za jego twórczynie uważa się Caroline i Stephanie Tatin, które prowadziły istniejącą do dzisiaj we Francji restaurację. Ten sławny deser powstał zupełnie przez pomyłkę. Według legendy pewnego dnia, gdy restauracja była pełna gości, Stephanie odkryła że nie mają jabłecznika. Pobiegła więc do kuchni aby szybko przygotować ciasto. Posypała jabłka cukrem i wstawiła do piekarnika. Dopiero po chwili uświadomiła sobie, że nie przygotowała ciasta. Szybko połączyła więc mąkę z masłem i wodą i pokryła nim jabłka. Historia zakończyła się oczywiście happy endem. Dostaniemy ten przysmak w każdej francuskiej restauracji. Najczęściej jest on serwowany na ciepło z dodatkiem bitej śmietany oraz gałką lodów waniliowych”

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 70 ml wody

Nadzienie: 

  • 1,5 kg jabłek
  • 250 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę oraz masła przełożyć do miski. Zmiksować. Dodać wodę, ręcznie zagnieść.
  2. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Nadzienie: 

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić. Pokroić na ósemki.
  2. W garnku roztopić masło, wsypać cukier oraz cynamon. Przełożyć jabłka, gotować przez 15 minut.
  3. Tortownicę o średnicy około 26 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Ułożyć w niej jabłka.
  4. Przykryć jabłka rozwałkowanym ciastem.
  5. Piec przez 15 minut w temperaturze 220oC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu tarty z piekarnika, natychmiast przełożyć ją na talerz lub tackę.

środa, 04 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/04 09:54:51
Jak dużo owoców. I jak fajnie podana :) Z pewnością smakuje wyśmienicie :)

Miłego dnia :)
-
2010/08/04 12:11:15
Wyglada bosko! ;]
-
2010/08/04 12:20:03
wszyscy o tym mowia a ja nigdy nie probowalam... ;)
-
2010/08/04 17:37:15
ojej, ale kusisz tymi pysznościami :)
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2013/10/31 20:47:23
Właśnie zrobiłam. Dla mnie zdecydowanie za słodka, ale bardzo efektowna:)