NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu

 „Czyli przepis na najsłynniejszy włoski deseru. Tradycyjnie deser ten spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego przysmaku oznacza „poderwij mnie!’. Tiramisu powinno być więc jak idealna randka. Ani mdłe, ani za słodkie, nie zapychające, ale dość konkretne. Połączenie słodkiej, puszystej masy z nasączonymi w kawie i sherry biszkoptami daje właśnie taki efekt”

Składniki:

  • 540 g podłużnych biszkoptów
  • 120 g + 2 łyżki cukru
  • 6 jajek
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki sherry
  • 70 g startej białej czekolady
  • 70 g startej mlecznej czekolady

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. 
  2. Do masy dodać mascarpone, dokładnie wymieszać.
  3. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą.
  4. Zaparzyć kawę w 2 szklankach wrzącej wody. Kawę wymieszać z sherry i 2 łyżkami cukru. Przelać ją do płytkiego naczynia. Delikatnie moczyć w niej biszkopty, tak aby się nie rozpadły.
  5. Blaszkę o wymiarach 40* 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej warstwę biszkoptów, zalać je 1/2 masy. Na niej ułożyć następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalać pozostałym kremem.
  6. Posypać obficie kakao. Udekorować startą czekoladą.  
  7. Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.

A oto zdjęcie z lotu ptaka :)

niedziela, 08 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/08 09:33:43
nigdy nie przepadałam za tiramisu.. ale smaki się zmieniają, chętnie dałabym mu jeszcze jedną szansę.
-
2010/08/08 10:11:21
Baaardzo ładne! Ja wolę tiramisu z dodatkiem Baileys (nazwałam je sobie Bailamisu;))
-
2010/08/08 10:28:18
BAILAMISU - świetna nazwa :)
-
2010/08/08 10:35:26
Wygląda świetnie. Uwielbiam Tiramisu ale nigdy go nie robiłam sama... oj aż mi brzuszek się odezwał:)
-
2010/08/08 21:27:58
Pyszny deser, ślicznie udekorowany, Ja ostatnio piekłam tort tiramisu, co za rozkosz dla podniebienia ... mniam ;)