NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisushi

„Tiramisushi, czyli kolejny przepis z serii „Wariacje na temat najsłynniejszego włoskiego deseru”. Jest to rolada tiramisu, która swoim wyglądem przypomina sushi. Czekoladowa rolada jest owinięta wokół słodkiego serka mascarpone. Deser ten podaje się z sosem, w którym moczy się roladki. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Demolition Desserts” Elizabeth Falkner”

Tiramisushi

Składniki:

Rolada:

  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cherry 
  • cukier puder do obtoczenia roladek

Sos do moczenia:

  • 150 ml cherry
  • 100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki masła

Tiramisushi

Wykonanie:

Rolada:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Formę o wymiarach 23*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W metalowej misce ubić jajka z cukrem oraz solą.
  3. Wymieszać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  4. Wymieszać ubite jaja oraz mieszaninę z mąki używając do tego gumowej łopatki.
  5. Dodać do ciasta roztopione masło oraz wodę, wymieszać.
  6. Przelać ciasto do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić za pomocą łopatki.
  7. Piec około 10 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na kilka minut do ostygnięcia.
  9. Przeciąć ciasto na pół, tak aby powstały dwa chude prostokąty.

Krem:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
  2. Nałożyć krem na kawałki ciast i zwinąć tak, aby powstały dwie roladki.
  3. Odstawić ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, zabezpieczając roladki przed rozwinięciem.
  4. Gdy deser będzie już gotowy wyjąć go z lodówki i pokroić roladki na 2 cm plastry. Każdą z roladek obtoczyć w cukrze pudrze.

Sos do moczenia:

  1. Kawę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Dodać masło oraz drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Dolać cherry, wymieszać. Przestudzić.

Tiramisushi

wtorek, 31 sierpnia 2010, baaaraneeek
Tagi: Tiramisu

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/31 10:06:40
Super pomysł! A ten sosik... MNIAM :)
-
2010/08/31 10:50:51
Urocze:) Lubię takie wariacje!
-
2010/08/31 11:01:02
ojeju! ale świetny pomysł... bomba ;]
-
2010/08/31 11:44:19
super pomysl!! calosc wyglada bardzo ladnie i pysznie:)
-
2010/08/31 11:45:03
wow! to chyba najlepsza ze słodkości jakie widziałam na blogach!
wygląda wspaniale i pewne jeszcze lepiej smakuje
-
2010/08/31 12:40:03
bardzo niebanalne!
-
2010/08/31 15:28:26
mniam ..
-
2010/08/31 18:59:40
Świetny pomysł!
-
2010/09/01 12:47:10
Ciekawy pomysł. Rolada wygląda przepysznie a tiramisu bardzo lubię:)
-
2010/09/01 18:10:47
Ale bajeranckie!!! ... a tiramisu to ja uwielbiam :)