NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort wiśniowy

„Tort jest bardzo puszysty i wbrew pozorom niezbyt słodki. Połączenie czekolady, wiśni oraz lekkiej śmietanki tworzy niesamowity efekt smakowy. Jest to ciasto, któremu trudno się oprzeć, kiedy już spróbuje się choćby jeden najmniejszy kawałek”

Tort wiśniowy

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 40 g kakao
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiej margaryny
  • 225 g drobno mielonego cukru
  • 4 duże jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Do przełożenia tortu:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 500 g wiśni drążonych deserowych (mogą być z kompotu)
  • 350 g dżemu wiśniowego
  • 125 ml cherry

Krem ganache do polania ciasta:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady
  • 60 g niesolonego (słodkiego) masła

Dekoracja:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan – fix
  • 10 wiśni kandyzowanych 

 Tort wiśniowo - czekoladowy

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC. Wyłożyć formę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia od makutry. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masa powinna łatwo odpaść od drewnianej łyżki po uderzenia nią o brzeg naczynia. Jeśli jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę wody i jeszcze raz utrzeć.
  4. Przelać masę do wyłożonej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 45 minut.
  5. Delikatnie nacisnąć palcem środek ciasta; jeśli elastycznie odskoczy do góry jest gotowe.
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia.

Do przełożenia tortu:

  1. Śmietankę ubić na sztywno dodając śmietan-fixy oraz cukier puder.

Krem ganache do polania ciasta:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać czekoladę, ubijać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać.  
  3. Pokryć kremem wierzch oraz boki tortu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Dekoracja:

  1. Śmietankę ubić na sztywno dodając śmietan-fix oraz cukier puder. Przełożyć masę do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki.

 

Biszkopt przekroić  na 4 równe części. Pierwszy blat nasączyć sherry oraz posmarować połową ubitej śmietanki. Ułożyć równomiernie połowę wiśni, przykryć następnym blatem. Nasączyć sherry, posmarować dżemem wiśniowym. Ułożyć trzeci blat, nasączyć sherry, posmarować pozostałą bitą śmietaną oraz wyłożyć pozostałe wiśnie. Przykryć ostatnim blatem, delikatnie nasączyć sherry. Pokryć kremem ganache wierzch oraz boki tortu i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Udekorować bitą śmietaną oraz kandyzowanymi wiśniami.

Tort wiśniowy

Tort wiśniowo - czekoladowy

poniedziałek, 16 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/17 08:10:05
Tort wygląda wspaniale, wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenia, oj zjadłabym taki kawałeczek do kawki ;), to mi smaka zrobiłaś :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/01 22:16:26
Zrobiłem ten tort i wyszedł prześwietnie. Moja żona chce teraz, abym robił ten tort co tydzień ;-). Dużą zaletą jest to, że nie jest on ciężki, łatwo się kroi.
-
2012/04/02 14:35:35
Hehe w takim razie trzeba posłuchac żony, pozdrawiam :)