NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tosty francuskie

„Francuskie tosty czekoladowe to bez wątpienia wspaniała propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Jeśli rano nie mamy zbyt dużo czasu, masę czekoladową możemy przygotować dzień wcześniej i włożyć ją do lodówki. Rano zanurzymy w niej tylko tosty i polejemy cieplutkim dżemem. Wbrew pozorom może być to bardzo szybki do wykonania posiłek. Aby otrzymać bardziej smakowite danie, pieczywo tostowe można zastąpić chałką lub drożdżową bułką z rodzynkami. Francuskie tosty z czekoladą są nie lada gratką dla dzieci. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada”

Tosty francuskie

Składniki:

  • 55 g czekolady deserowej
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki sherry
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • nieco bitej śmietany (do podania)

Wykonanie:

  1. Połamać czekoladę na małe kawałki, wrzucić do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Nieco przestudzić.
  2. W dużej misce rozbić jajko, wlać ciepłe mleko czekoladowe i ubić.
  3. Lekko ogrzać dżem i dolać sherry. Odstawić w ciepłe miejsce.
  4. Przekroić na pół kromki chleba i każdy trójkąt zanurzyć w masie czekoladowej. Rozgrzać masło na patelni i smażyć chleb przez 2-3 minuty, aż kromki staną się chrupiące. W połowie smażenia przewrócić je na drugą stronę.
  5. Wymieszać cynamon z cukrem pudrem i posypać nim tosty. Podawać z gorącym sosem wiśniowym i bitą śmietaną.

Francuskie tosty czekoladowe

sobota, 14 sierpnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/14 12:27:45
bardzo słodko.. i tak rozpustnie. pasuje na leniwe weekendowe śniadanie:-)
-
2010/08/15 02:53:13
Ło rety! Ale wypas! :)
-
2010/08/27 17:41:16
I znowu - jadłam prostszą wersję i już była super. A Twoje to pewnie było niebo w gębie