NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt

„Jest to niezawodny przepis na biszkopt. Wypróbowany przeze mnie już wiele razy nigdy mnie nie zawiódł. Biszkopt zawsze wychodzi taki sam: puszysty i wysoki. Jeśli chcemy, aby biszkopt był jasny to zamiast kakao musimy dodać taką sama ilość mąki. Doskonale nadaje się na biszkopt pod tort w tortownicy o średnicy około 24 cm.  Przepis pochodzi z książki „Niezwykłe ciasta czekoladowe”

Biszkopt, Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 40 g kakako
  • 225 g miękkiej margaryny
  • 225 g drobno mielonego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do makutry. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelać masę do wyłożonej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 45 minut.

Biszkopt tortowy, Biszkopt pod tort, Przepis na biszkopt

wtorek, 28 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto pleśniak

    „Sprawdzone i dość popularne ciasto – pleśniak. Mi niezmiernie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to babcia przygotowywała to ciasto na każdą niedzie

  • Drożdżówki z truskawkami

    Składniki na 8 szt.: Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 60 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta s

  • Eklerki

    Składniki na 12 szt.: Ciasto parzone: 75 g masła 100 g mąki 3 jajka 215 ml wody szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka ricotta 100 g masy krówkowe

Komentarze
2010/09/28 10:42:46
mój Luby jest zakochany w ciemnych biszkoptach. sama w końcu muszę jakiś torcik upiec;)
-
2010/09/28 12:17:10
Dla mnie osobiście cały urok biszkopta polega na tym, że nie potrzebuje proszku do pieczenia...
-
2010/09/28 14:22:49
ja mam takie bez proszku, ale nie wątpię że Twój musi być ekstra - to widać! (:
-
2010/09/28 17:54:47
piekny:)
-
2010/09/28 18:11:03
Jaki ładny !:)
-
2010/09/29 10:16:48
super wyrośnięty! a jakiej wielkości forma?
-
2010/09/29 11:06:27
Forma miała średnicę 24 cm :)
Wielkośc średnicy formy zależy od tego tego jaką chcemy wysokośc biszkoptu, nadają się formy od 22-28 cm :)
-
2010/09/29 11:29:36
Super się prezentuje. Nie omieszkam sięgnąć po Twój przepis jak będzie mi potrzebny taki wypiek ;]