alba.blox@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Shrek

 „Długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta, ale wydawało mi się ono zbyt „przesłodzone”. Warstwa budyniowa, delicje, do tego jeszcze śmietanka i galaretka. Po prostu mix korzyści. Jednak po upieczeniu ciasta Shrek`a, muszę stwierdzić iż jest ono naprawdę dobre i z pewnością smakowałoby samemu Shrekowi i księżniczce Fionie :)”

Ciasto Shrek

 Składniki:

Biszkopt:

  • 275 g mąki pszennej
  • 280 g miękkiej margaryny
  • 380 g drobno mielonego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • kilka kropli esencji waniliowej

Masa Shrek`a:

  • 1 litrowa butelka zielonego Pysia
  • 3 budynie śmietankowe

Masa Fiony:

  • 2 paczki delicji
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 zielona galaretka
  • ¾ szklanki wrzącej wody

Wierzch:

  • 2 zielone galaretki
  • 800 ml wrzącej wody
  • kilka zielonych winogron

Ciasto Shrek

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Formę do pieczenia  wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie ze sobą połączyć. Przelać masę do przygotowanej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 30-35 minut.
  3. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.

Masa Shrek`a:

  1. W 1 szklance Pysia dokładnie rozprowadzić budynie śmietankowe. Resztę soku zagotować.
  2. Do gotującego się Pysia powoli wlewać rozpuszczone budynie śmietankowe. Pogotować chwilę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. Gorącą masę równomiernie rozprowadzić na biszkopcie.

Masa Fiony:

  1. Na cieście ułożyć delicje.
  2. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.
  3. Śmietankę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
  4. Wylać na masę na ciasto, wygładzić. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę aż masa nieco stężeje.

Wierzch:

  1. Winogrona przeciąć na pół, wypestkować, ułożyć równomiernie na cieście.
  2. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.
  3. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do lodówki na około 3-4 godziny, lub aż do momentu, gdy galaretka całkowicie zastygnie.

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

czwartek, 30 września 2010, baaaraneeek

Komentarze
2010/09/30 11:48:45
Też je piekłam już kilkukrotnie...wspaniałe jest i pięknie się kroi:). A Ty Baranku masz przepiękne talerzyki (na które choruję) i robisz urokliwe zdjęcia:) pozdrawiam ciepło
-
2010/09/30 13:21:17
widziałam już kilkakrotnie to ciasto i jestem ciekawa jak smakuje bo wygląda bardzo apetycznie...;)
-
2010/09/30 13:49:53
jest śliczne (: zawsze mi się podobało i za warstwy i za kolor, muszę je kiedyś popełnić.
-
2010/09/30 14:41:31
Wygląda prześlicznie :)
-
2010/09/30 17:13:45
cudowny kolorek:) i wyglada smakowicie:)
-
2010/09/30 19:34:02
slicznie wygląda;D zielony to mój ulubiony kolor w ciastach ;D
-
2010/09/30 22:13:47
Mnie też ono kusi, a nie robiłam jeszcze nigdy. Trzeba będzie kiedyś spróbować, bo tak ładnie i smacznie u Ciebie wygląda :)
-
Gość: , 77-254-158-50.adsl.inetia.pl
2011/05/27 22:23:07
jadłam to ciasto na Dniu Matki i muszę przyznać jest pyszne:) muszę go upiec bo widzę że jest łatwe w przygotowaniu:)
-
2011/05/28 22:32:25
Z całą pewnością polecam ;)
Faktycznie jest pyszne i dosc łatwe w wykonaniu :)
-
Gość: Marta, aclz26.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/21 15:17:15
Przepraszam może nie zauważyłam ale w formi o jakich wymiarach piec to ciasto?
-
2012/08/30 19:06:01
Najlepiej użyc prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach około 37 * 32 cm :)
-
Gość: , user-188-33-123-249.play-internet.pl
2012/11/27 12:44:54
Czy delicje kłaść na ciepłą masę, czy jak całkowicie wystygnie?
-
2012/11/27 17:18:07
Najlepiej delicje ułozyc już jaka masa całkowicie ostygnie. Pozdrawiam :)
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl