NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Delikatne muffinki z gruszkami

 „Wbrew pozorom jest to bardzo zdrowy deser. Gruszki zawierają m.in. witaminy B1, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz B2 zapewniające zdrową skórę oraz łagodzące zmęczenie oczu. Czekolada natomiast jest dobrym źródłem magnezu, który m.in. poprawia nasze samopoczucie i zapobiega chorobom serca”

Delikatne muffinki z gruszkami

Składniki na 12 muffinek:

Muffinki:

  • 3 gruszki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła lub margaryny
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Delikatne muffinki z gruszkami

Wykonanie:

Muffinki:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150oC. Przygotować 12 papierowych foremek do muffinek.
  2. Gruszki obrać i oczyścić, pokroić na ćwiartki.
  3. Mleczną oraz gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ucierając, wbić jajka. Dolać stopioną czekoladę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  5. Masę przelać do przygotowanych wcześniej foremek. W każdą babeczkę wetknąć ćwiartkę gruszki.
  6. Babeczki przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:

  1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Polać nią babeczki. Następnie posypać cukrem pudrem.

Muffins with pears

czwartek, 23 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/23 09:50:05
sliczne, wyglądaja jak motylki :)
-
2010/09/23 14:16:37
czekolada i gruszka to super połączenie (:
-
2010/09/23 14:34:37
potrzebuję natychmiast magnezu i wit.B.... podeślij jedną babeczkę :)
-
2010/09/23 18:08:53
prezentuja sie wysmienicie:)

-
2010/09/23 19:05:23
Muffinki prezentują się smakowicie;)
-
2010/09/23 20:00:06
Świetne babeczki!:))
-
2010/09/23 20:46:02
Połączenie gruszek i czekolady - czysta poezja. A o wyglądzie nawet nie wspominam. Jedno zdjęcie, a już mogę ślinkę zbierać z podłogi ;)
-
Gość: antea, 91.217.99.*
2011/10/02 11:35:31
dzisiaj zrobiłam te muffinki i zastanawiam się czy miałam złą czekoladę, za dużo proszku do pieczenia, cokolwiek zrobiłam źle? po 10 minutach babeczki zaczęły wychodzić z foremek i wyciekać. ciasto w ogóle nie jest upieczone. a miałam na nie taką ochotę :(
-
2011/10/02 13:48:00
Antea trudno mi powiedziec co było nie tak w Twoich składnikach. Może po prostu nalałaś do foremek zbyt dużo ciasta i dlatego wypłynęło? Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/20 11:18:03
Mi się stało to samo co Anecie.... to ile ciasta nakładasz do środka, bo ja jak zawsze nałozyłam 3/4 foremki. Pozdrawiam, Paula
-
2011/11/24 21:05:02
Paula: do tych muffinek trzeba nałożyc odrobinę mniej niż 3/4, czyli ok do 2/3 wysokości foremki, ponieważ po włożeniu gruszki, ciasto dodatkowo zwiększa swoją objętosc. Może własnie to było powodem wylewania się ciasta poza foremkę. Pozdrawiam :)