NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłka z cynamonem i kruszonką

 „To deser podawany na ciepło lub zimno, któremu trudno się oprzeć. Jabłka z kruszonką są doskonałe na jesień lub zimę, dlatego też danie to jest najbardziej popularne w Europie Północnej, Szkocji i Irlandii. Do przysmaku tego można zastosować groszki z czekolady mlecznej, białej lub deserowej, albo mieszankę tych trzech gatunków. Deser ten najlepiej komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Bez trudu możemy go przechowywać w lodówce, a przed podanie wystarczy go tylko podgrzać w piekarniku”Jabłka z cynamonem i kruszonką

Składniki:

Farsz: 

  • 400 g obranych i oczyszczonych jabłek
  • 200 g obranych i oczyszczonych brzoskwiń
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 65 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 85 g masła
  • 50 g płatków owsianych
  • 40 g orzechów włoskich
  • 100 g groszków czekoladowych do zapiekania

Jablka z cynamonem

Wykonanie:

Farsz:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190oC.
  2. Posmarować cienko masłem lub margaryną żaroodporne naczynie.
  3. Jabłka i brzoskwinie pokroić w kostkę.
  4. Owoce wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Przełożyć do przygotowane naczynia żaroodpornego.

Kruszonka:

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać mikserem. Posypać nią owoce.
  2. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez 35-40 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. 

Deser cynamonowy

poniedziałek, 13 września 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/13 08:42:16
to ja z lodami poproszę :)
-
2010/09/13 08:46:32
owoce pod kruszonka sa przepyszne:) i do tego lody, o tak:)
-
2010/09/13 12:45:07
lubię tego typu desery, czasem tylko dokładam jeszcze warstwę bezy między jabłka i kruszonkę
-
2010/09/13 15:38:14
Owoce pod kruszonką robię często, bo dzieci uwielbiają. Pycha, zwłaszcza na ciepło z lodami :)
-
2010/09/13 20:32:48
To coś jak crumble?MNiam, pyszne !:)
-
2010/09/14 09:33:52
Z lodami powiadasz smakuje nieźle... to ja poproszę ;]
-
2010/09/15 14:08:09
Tak Majanko to jest coś takiego jak crumble :)