NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kwiaty z cukinii z anchois i mozzarellą

 „Kwiaty cukinii w cieście są popularną potrawą we Włoszech. Pierwszy raz dania tego spróbowałam właśnie w tym kraju. Te delikatne kwiaty można bez trudu dostać na tamtejszych bazarach. W Polsce niestety nie spotkałam kwiatów cukinii ani na bazarach ani w sklepach. Musiałam więc wyhodować je sama. Istnieje bardzo wiele odmian tego przysmaku. Mogą one być nadziewane małymi rybkami, fetą, mozzarellą lub anchois. Ja wybrałam wersję właśnie z filecikami anchois i serem mozzarella”

Kwiaty cukinii z anchois i mozarellą

Składniki:

  • 12 kwiatów cukinii
  • 12 filecików anchois
  • 12 kostek mozzarelli 2*2 cm
  • 4 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 białka jaj
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kwiaty cukinii umyć i oczyścić. Usunąć pręciki.
  2. Kostki mozzarelli owinąć filecikami anchois. Włożyć do środka kwiatu. Zawinąć kwiat, tak aby farsz nie wypadł podczas smażenia.
  3. Przygotować ciasto. Wymieszać mąkę, wodę, sól oraz olej. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty zanurzać w cieście i wkładać do mocno rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor.

Kwiaty cukinii

sobota, 04 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/19 19:32:51
Wyglądają obłędnie i smakuja tak samo. Polecam, jadlam je we Włoszech. Rewelacja