Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki motylki
„Bardzo ciekawie wyglądające muffinki przypominające swoim kształtem motylki są doskonałą propozycją na urozmaicenie każdego przyjęcia. Są także nie lada gratką dla dzieci. Są bardzo mięciutkie i puszyste. Kryją w sobie krem cytrynowy, który z łatwością możemy zastąpić kremem czekoladowym. Wystarczy że utrzemy masło z mniejszą ilością cukru pudru a następnie wlejemy około 50 g czekolady białej czekolady i dokładnie wymieszamy. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książeczki Czekolada”

Składniki:
Muffinki:
- 125 g miękkiej margaryny
- 125 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 25 g stopionej czekolady deserowej
Krem cytrynowy:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- skórka starta z połówki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
Muffinki:
- Przygotować 12 papierowych foremek do muffinek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC.
- W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową, i ubić elektrycznym mikserem ręcznym na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie ubić.
- Włożyć taką samą ilość ciasta do każdej foremki, napełniając je do ¾ wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygną.
Krem cytrynowy:
- W tym czasie przygotować krem cytrynowy. W misce ucierać masło, aż będzie puszyste. Dodawać stopniowo cukier puder i dalej ucierać. Wsypać skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.
- Kiedy babeczki wystygną, ząbkowanym nożem odkroić wierzchy i przekroić je na pół.
- Babeczki posmarować kremem cytrynowym i na każdej położyć 2 kawałki ciasta tak, by przypominały skrzydełka motyla. Posypać cukrem pudrem.

środa, 15 września 2010, baaaraneeek