NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki motylki

 „Bardzo ciekawie wyglądające muffinki przypominające swoim kształtem motylki są doskonałą propozycją na urozmaicenie każdego przyjęcia. Są także nie lada gratką dla dzieci. Są bardzo mięciutkie i puszyste. Kryją w sobie krem cytrynowy, który z łatwością możemy zastąpić kremem czekoladowym. Wystarczy że utrzemy masło z mniejszą ilością cukru pudru a następnie wlejemy około 50 g czekolady białej czekolady i dokładnie wymieszamy. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książeczki Czekolada”

Muffinki Motylki

Składniki:

Muffinki:

  • 125 g miękkiej margaryny
  • 125 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 25 g stopionej czekolady deserowej

Krem cytrynowy:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Muffinki Motylki

Wykonanie:

Muffinki:

  1. Przygotować 12 papierowych foremek do muffinek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC.
  2. W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową, i ubić elektrycznym mikserem ręcznym na gładką masę. Wlać stopioną  czekoladę i starannie ubić.
  3. Włożyć taką samą ilość ciasta do każdej foremki, napełniając je do ¾ wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygną.

Krem cytrynowy:

  1. W tym czasie przygotować krem cytrynowy. W misce ucierać masło, aż będzie puszyste. Dodawać stopniowo cukier puder i dalej ucierać. Wsypać skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.
  2. Kiedy babeczki wystygną, ząbkowanym nożem odkroić wierzchy i przekroić je na pół.
  3. Babeczki posmarować kremem cytrynowym i na każdej położyć 2 kawałki ciasta tak, by przypominały skrzydełka motyla. Posypać cukrem pudrem.

Muffinki Motylki

środa, 15 września 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/15 11:29:41
Już gdzieś takie widziałam:) Ale to fakt, ślicznie się prezentują!
-
2010/09/15 11:56:50
Urocze:)
-
2010/09/15 12:04:12
jakie śliczne! cudowne, takie... dziewczęce. podobają mi się, są takie oryginalne ;]
-
2010/09/15 16:18:02
Bardzo ładne te muffinki :)
-
2010/09/16 09:15:26
wygladaja cudnie:) a do tego jak to muffinki sa bardzo pyszne:)
-
2011/07/04 11:05:35
Cud-miód :)