NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierożki bananowe

 „Pierożki bananowe to doskonały pomysł na pyszny i ciepły deser. Możemy je przygotować używając do tego ciasta filo lub ciasta francuskiego. Aby nadzienie miało bogatszy smak, możemy do niego dodać odrobinę wiórków kokosowych”

Pierożki bananowe

Składniki:

  • około pięciu płatów ciasta filo
  • 3 duże banany
  • 100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej
  • sok z ½ cytryny
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

  1. Każdy płat ciasta filo przekroić wzdłuż, tak aby powstało około pięciu prostokątnych pasków.
  2. Banany obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zalać sokiem z cytryny. Dodać czekoladę, wymieszać.
  3. Każdy prostokąt z ciasta filo posmarować roztopionym masłem. Na każdy z nim nałożyć łyżeczkę farszu bananowego. Zawijać ciasto dokładnie wokół farszu, nadając mu kształt pierożka.
  4. Pierożki posypać cukrem z cynamonem. Ułożyć je na blasze.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190oC przez 15 minut albo do chwili, gdy rożki będą złociste. Wyjąć z piekarnika i podawać, uprzedzając gości, że farsz jest bardzo gorący :).

Pierożki bananowe

niedziela, 26 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/26 10:30:23
Wyglądają świetnie :)
-
2010/09/26 10:51:28
Muszą być niesamowite w smaku:)
-
2010/09/26 11:21:10
to jest pokusa nie do odparcia )
-
2010/09/26 14:17:10
wygladaja pysznie:)
-
2010/09/26 14:54:07
muszę w końcu dorwać ciasto phyllo/filo! wyglądając bosko :)
-
2010/09/26 19:20:11
Tak proste i szybkie, a tak smaczne... Mniam!
-
2010/09/26 19:40:21
jakie fajne przekąski!:)
-
2010/09/27 07:08:09
ojej, muszą byc bajeczne. i tak też wyglądają! ;]
-
2010/09/27 09:39:01
Juz czuje jak chrupia :) A polaczenie czekolady i bananow w takim chrupiacym ciescie musi nieziemsko smakowac :)
-
Gość: Anna, *.opera-mini.net
2013/02/13 10:51:58
A gdzie zrodlo przepisu? To jest przepis z ksiazki "czekolada. Latwe i pyszne przepisy".