NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada czekoladowa z wiśniami

 „Ta wspaniale prezentująca się rolada nadaje się na każdą okazję i jest wbrew pozorom, łatwa do wykonania. Połączenie czekolady i soczystych wiśni tworzy niesamowity efekt smakowy. Idealnie sprawdza się jako orzeźwiający deser”

Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki:

Rolada:

  • 5 jaj
  • 125 g mąki
  • 125 g cukru
  • 30 g kakao

Wypełnienie:

  • 290 ml śmietanki 36%
  • 325 g mlecznej czekolady
  • 85 g masła
  • 400 g wiśni deserowych drążonych
  • 250 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Rolada:

  1. Rozgrzać piekarnik do 225oC. Przygotować blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao.
  3. Ubić pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodawać pianę, delikatnie mieszając.
  4. Natychmiast wylać ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzić równomiernie ciasto łopatką, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.
  5. Odstawić roladę na kilka minut, aby nieco przestygła.

Wypełnienie:

  1. 290 ml śmietanki 36% włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać drobno posiekaną czekoladę, mieszać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu wymieszać.
  3. Wstawić krem na około 5 godzin do lodówki, aż masa stężeje.
  4. Wyjąć krem z lodówki. Odłożyć 3 łyżki masy, który wykorzystamy później, aby polać roladę.
  5. 250 ml śmietanki 36% ubić na sztywno. Dodać do pozostałego kremu i delikatnie wymieszać.
  6. Następnie dodać wiśnie i wymieszać.
  7. Upieczony, ciepły biszkopt przesmarować kremem, zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
  8. Odłożone 3 łyżki kremu czekoladowego podgrzać, aby nabrał płynnej konsystencji. Posmarować nim roladę. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut, aż polewa zastygnie.

Rolada czekoladowa z wiśniami

czwartek, 02 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/02 09:47:04
Wow, ale pyszności :) Super się zapowiada.
-
2010/09/02 11:33:53
Od dawna mam ochotę na taka właśnie roladę...:) Muszę zrobić ten przepis :D
-
2010/09/02 12:07:12
bardzo intrygujący przepis
-
2010/09/02 17:03:27
Wygląda naprawdę pięknie i pyszne smaki - wiśnie i czekolada :)
-
2010/09/02 18:57:24
masz rację, prezentuje się rewelacyjnie. niesamowita ;]
-
2010/09/02 19:34:42
jak super się skręciła! też mam ochotę na roladę...
-
2010/09/03 15:57:24
Gorąco pozdrawiam i zapraszam Cię do blogowej zabawy. lepszysmak.wordpress.com/2010/09/03/ogorki-malosolne-i-blogowa-zabawa/
-
2010/09/03 20:51:15
Mmm.. Masz rację, prezentuje się strrrasznie apetycznie:))
Zapraszam CIę ponadto serdecznie do zabawy w 'Lubię..'. Szczegóły u mnie: cooking-empire.blogspot.com/2010/09/lubieoj-lubiefudge-truffle-cheesecake.html

Pozdrawiam