NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti z pulpecikami mięsnymi

„Spaghetti z pulpecikami mięsnymi to doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Jest alternatywą dla spaghetti bolognese, również składającego się z mięsa mielonego i sosu pomidorowego”

Spaghettii z pulpecikami mięsnymi

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • oliwa z oliwek o smażenia
  • bułka tarta do obtaczania  
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 duże pomidory
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 500 g makaronu

Wykonanie:

  1. Mięso wymieszać z bułką tartą oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Z mięsa formować małe kuleczki, obtaczać je w bułce tartej, przekładać na rozgrzaną oliwę. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu, wyciągnąć je z patelni.
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę oraz marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć warzywa na patelnię. Smażyć przez 5 minut, aż nieco zmięknę.
  4. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię do pozostałych warzyw. Smażyć przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie wlać na patelnię sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
  6. Makaron ugotować al dente.
  7. Do przygotowanego sosu warzywnego dodać kuleczki mięsne, wymieszać. Makaron przełożyć na talerzyki. Podawać polany sosem warzywnym wraz z kuleczkami. Można posypać startym serem żółtym, udekorować listkami bazylii.
poniedziałek, 27 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/27 09:51:47
wyglada smakowicie:) a ja jestem fanem makaronow:)
zdrowozyj.blox.pl
-
2010/09/27 11:56:48
Ja też lubię przyrządzać pulpeciki z makaronem. Zamiast spaghetti wybieram jednak kokardki lub penne, ale smak jest przecież ten sam ;-)
-
2010/09/27 18:10:24
Bardzo lubię spaghetti i pulpeciki też, więc to połączenie idealne:)
-
2010/09/28 10:43:43
też nieraz robię spaghetti z klopsikami. jakoś typowe bolognese jest dla mnie mało estetyczne. a takie klopsiki to jak z filmu o mafiozach;)