NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jabłkami II

 „Nie znam osoby, która nie lubiłaby tarty z jabłkami, dlatego też w przeddzień jesieni proponuję przepis właśnie na pyszną tartą z aromatycznym cynamonem na jesienne, chłodne wieczory. Doskonale smakuje, gdy jest jeszcze ciepła, ale jest także dobra na zimno. U mnie taka szarlotka znika niedługo po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej podawać ją z dodatkiem bitej śmietany i sosu czekoladowego lub gałką lodów waniliowych. Przepis znaleziony na jednej z torebek cynamonu”

Szarlotka

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 900 g obranych i oczyszczonych kwaskowych jabłek
  • 75-100 g cukru
  • 60 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania

Ciasto z jabłkami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki.
  2. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim formę.  Ponakłuwać widelcem.

Nadzienie:

  1. Jabłka pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem.
  2. Do jabłek dodać cynamon oraz rodzynki, wymieszać.

Ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę ułożyć paski, przygotowane z drugiej części ciasta. Szarlotkę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC przez około 30 minut.

Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik

wtorek, 21 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/22 06:38:12
Wspaniała! Uwielbiam szarlotki:)
-
2010/09/22 07:56:13
Ekhm...ja nie przepadam za szarlotkami niestety :) Oczywiscie zjem kawalek dobrej szarlotki (np. zjadlabym chetnie Twoja) ale sama nie pieke. Zdecydowanie wole inne ciasta chociaz od czasu do czasu mam ochote na cos jablkowego :)
-
2010/09/22 08:43:05
Piękna i kusząca :)
-
2010/09/22 09:24:56
pyszności! a do tego ta krateczka... mniam:)
-
2010/09/22 09:28:28
kocham szarlotki! a ta z tą kratką wygląda tak uroczo... ;]
-
2010/09/22 09:30:45
oh! ale ta kratka to jest cuuuudownaaa :)
wygląda prze-apetycznie, pewnie tak samo smakuje!
-
2010/09/22 09:56:06
Ach te szarlotki, co one w sobie mają takiego, że nie można im się oprzeć? Twoja nie jest lepsza! Kusi jak nie wiem co, bo wygląda super ;]
-
2010/09/22 10:13:37
szarlotka to królowa pośród ciast z owocami;)
-
2010/09/22 12:17:51
szarlotki maja chyba tą cechę że znikają 2razy szybciej niz czas pieczenia ;)
-
2010/09/22 13:56:12
szarlotki to moje ulubione ciasta, twoja wygląda obłędnie!
-
2010/09/22 14:10:12
uwielbiam szarlotki
a krateczka na twojej wspaniale sie prezentuje
-
2010/09/22 17:04:09
musze powiedzieć, że wygląda zjawiskowo ;) pycha
-
2010/09/22 17:32:23
wyglada smakowicie, i ta krateczka bardzo ladna:)
-
2010/09/22 20:23:58
jej jakie apetyczne, piękne zdjęcia!:))) bardzo ładnie tu u Ciebie:)
-
2010/09/23 07:50:25
jak bajki:). wyglada pysznie.
zdrowozyj.blox.pl
-
2010/09/23 09:30:24
z kratka, aaach! Mam do takich tart niesamowita słabość :)