NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z gruszkami

„Tartę można posypać posiekanymi, prażonymi migdałami. Idealnie współgra jako deser z lodami waniliowymi. Tarta z gruszkami jest bajecznie pyszna, po prostu rozpływa się w ustach! Myślę, że u mnie na stole będzie gościła bardzo często”

Tarta z gruszkami

Składniki:

Ciasto kruche wg Michela Roux: 

  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Nadzienie: 

  • 1 duży słoik przepołowionych gruszek (waga netto 450 g)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Polewa:

  • 200 śmietanki kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ciasto z gruszkami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Ciastem wyłożyć dno oraz brzegi okrągłej formy o średnicy około 26 cm.

Nadzienie:

  1. Odsączyć gruszki. Przygotować krem ze śmietanki i budyniu waniliowego według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
  2. Przełożyć budyń na ciasto i gładko rozprowadzić. Na kremie ułożyć gruszki, wypukłością do góry. Włożyć formę do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec około 60 minut.
  3. Po upieczeniu, tartę pozostawić w formie przez około godzinę, do ostygnięcia.

Polewa:

  1. Wlać śmietankę do rondla. Doprowadzić do wrzenia. Dodać do niej połamaną na cząstki czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Nanieść polewę na tartę. Wstawić ciasto do lodówki, na co najmniej 2 godziny.

Tarta gruszkowa

 

sobota, 25 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/25 09:05:57
Pychotka.
-
2010/09/25 09:19:48
Niesamowicie wygląda! Musi być przepyszna.Mniammmm.....

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/25 09:56:50
myślę, że lody to dodatek niezbędny :)
-
2010/09/25 10:57:23
ja te zbym tu nadziabała gałke lodów waniliowych, z ta czekoladowa polewą musiałoby być pyszne. Gruszki z czekolada to jest niesamowicie dobre połączenie.
-
2010/09/25 11:34:30
wygląda pysznie ;D idealna do lodów;)
-
2010/09/25 13:10:24
z bitą śmietaną byłaby super :)
-
2010/09/25 14:14:37
łooo ale piękna, czekolada i gruszka to para idealna (:
-
2010/09/26 07:02:11
wyglada niesamowicie smakowicie:) i ta czekolada.... mniam, pysznosci:)
-
2010/09/26 10:31:27
Tarta palce lizać, to Ja chętnie tym kawałkiem się poczęstuję ;)